Ministerul rus de Externe somează UE și SUA. Fără amestec în treburile interne ale Republicii Moldova

Ministerul rus de Externe somează UE și SUA. Fără amestec în treburile interne ale Republicii Moldova

Rusia a ripostat în urma crizei politice de anvergură de la Chișinău, constatând un amestec direct al SUA şi UE în afacerile interne ale Republicii Moldova.

Kremlinul a îndemnat SUA și UE să se abţină de la orice interferență, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă oficială TASS. Comentariul său e legat de ceea ce experţii au calificat drept un „puci anticonstituţional” la Chişinău din partea majorităţii parlamentare create în jurul socialiştilor proruşi, relatează Agerpres.

Colegii din SUA și UE să se abțină de la orice interferare în afacerile interne ale Republicii Moldova

„Ministerul rus de Externe a atras în mod repetat atenţia asupra amestecului direct al Statelor Unite şi Uniunii Europene în procesele politice interne ale Republicii Moldova, a implicării lor politice clare, ceea ce duce la o polarizare şi mai mare a societăţii moldovene”, a specificat reprezentanta diplomaţiei de la Kremlin.

„Îi chemăm din nou pe colegii noştri din Statele Unite şi Uniunea Europeană să se abţină de la a interfera în afacerile interne ale Republicii Moldova şi să nu-şi depăşească normele de etică diplomatică”, a subliniat Maria Zaharova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit oficialului, ţările occidentale au avut din nou încercări de „ingerinţă” săptămâna trecută. Acțiunea a urmat adoptării la 23 aprilie, de către Parlamentul de la Chişinău, a unei declaraţii cu privire la „capturarea” Curţii Constituţionale a Republicii Moldova. În cadrul declarației, deputaţii şi-au exprimat dezacordul față de decizia instanței supreme care constatase îndeplinirea condiţiilor pentru dizolvarea legislativului.

Rusia a acuzat Occidentul că nu respectă valorile democratice pentru care pledează

După aceste ingerințe, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko, ambasadorul SUA, Derek Hogan, precum şi ambasadele mai multor membre UE, între care România şi Olanda, și-au exprimat îngrijorarea, a mai subliniat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

„În timp ce îndeamnă Parlamentul Republicii să respecte deciziile Curţii Constituţionale, reprezentanţii SUA şi UE par să refuze să arate acelaşi respect faţă de acţiunile deputaţilor moldoveni. O astfel de diferenţă în aprecieri confirmă o dată în plus că vectorul geopolitic al Chişinăului este mai important pentru ei decât 'valorile democratice' pentru care pledează”, a conchis Zaharova.

Diplomația internațională a denunțat ”atacuri” la adresa Curții Constituționale

Majoritatea parlamentară constituită de socialiştii proruşi cu Partidul Şor a votat vineri o serie de hotărâri controversate. Una dintre acestea este anularea hotărârii din 2019 prin care preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole, a fost numită judecător. O altă decizie se referă la numirea unui alt judecător la Curtea Constituţională, un apropiat al socialiştilor, potrivit Radio Chişinău. Diplomaţii occidentali şi instituţiile europene şi-au exprimat îngrijorarea faţă de aceste decizii, pe care le-au calificat drept atacuri la adresa Curţii Constituţionale a Republicii Moldova.

Liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM, prorus), Igor Dodon, a chemat-o la dialog pe Maia Sandu în vederea soluţionării acestei crize politice. Preşedinţia de la Chişinău nu a răspuns, deocamdată, apelului.

Citește și Tentativă de lovitură de stat a lui Igor Dodon