Evenimentul Zilei > International > Vladimir Putin trimite avioanele în Afganistan. Decizie de ultim moment pentru salvarea a sute de persoane
Vladimir Putin trimite avioanele în Afganistan. Decizie de ultim moment pentru salvarea a sute de persoane

Vladimir Putin trimite avioanele în Afganistan. Decizie de ultim moment pentru salvarea a sute de persoane

În urma dispoziției date de președintele Vladimir Putin, ministrul rus al Apărării, Sergei Șoigu, a organizat evacuarea din Afganistan cu avioane de transport militar a peste 500 de cetățeni din Rusia, alte țări membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă și din Ucraina.
Rusia trimite avioane pentru a evacua 500 de persoane din diferite ţări. Este vorba de cetățeni ruși, precum și cetățeni ai Organizației Tratatului de Securitate Colectivă și ai Ucrainei.
Rusia trimite patru avioane de transport militar spre Afganistan pentru a evacua 500 de persoane din diferite ţări. În afară de ruşi, cetăţeni din Ucraina, Belarus şi republicile din Asia Centrală Tadjikistan, Uzbekistan şi Kîrgîzstan vor fi scoşi din Afganistan, a declarat Ministerul Apărării de la Moscova.

Fiecare aeronavă este echipată cu personal medical pentru asistență medicală necesară în zbor

Potrivit ministerului, va trimite personal medical, apă, alimente, precum şi pături, care se află deja la o bază militară din Ulianovsk, oraş situat pe Râul Volga. Moscova poartă de mult timp negocieri cu militanţii islamişti talibani, interziși în Rusia ca organizaţie teroristă. Ambasada Rusiei la Kabul nu va fi evacuată, potrivit unor declaraţii anterioare ale Ministerului de Externe de la Moscova.

La 15 august, luptătorii talibani (organizație scoasă în afara legii în Rusia) au luptat în Kabul fără a întâmpina nicio rezistență și au câștigat controlul deplin asupra capitalei afgane în câteva ore.

Președintele Afganistanului Ashraf Ghani a declarat că a demisionat pentru a preveni orice vărsare de sânge și a fugit ulterior din țară. Vicepreședintele Amrullah Saleh a spus că, în temeiul constituției, el devine „președintele interimar” în absența președintelui și a cerut rezistență armată împotriva talibanilor.

Națiunile occidentale sunt în proces de evacuare a cetățenilor și a personalului ambasadelor

Aproximativ 20.000 de persoane au fost evacuate în ultimele 24 de ore, în timp ce puterile occidentale se grăbesc să transporte aerian oamenii înainte de termenul de retragere.

SUA și aliații săi occidentali intensifică eforturile de evacuare după ce președintele american Joe Biden a respectat termenul limită din 31 august pentru a retrage trupele din Afganistan.

Peste 70.000 de persoane, străini și afgani, au fost transportate cu avionul din Kabul începând cu 14 august, cu o zi înainte ca talibanii să meargă în capitala afgană.

Între timp, Banca Mondială a suspendat ajutorul acordat Afganistanului, înghețând sute de milioane de dolari. Acesta a furnizat 5,3 miliarde de dolari din 2002 și are 27 de proiecte acolo. Săptămâna trecută, FMI a blocat livrarea plăților, informează agenția Tass.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: