Apar noi reacții după publicarea de către Ministerul de Interne a proiectului de Ordonanță prin care vechiul serviciu secret Departamentul de Informații și Protecție Internă devine Unitatea de Protecție Internă.
Proiectul va fi discutat în următoarea ședință de Guvern, de miercuri 26 octombrie, până atunci fiind pus în dezbatere publică. Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omulu – Comitetul Helsinki cere ministerului garanții suplimentare că noua structură, UPI, nu va efectua urmăriri care duc la îngrădirea drepturilor omului fără mandat de la judecător, așa cum prevede Codul de Procedură Penală.
Proiectul are un articol, numărul 13, în care se spune că ofițerii UPI pot face diverse urmăriri operativ-informative, cu respectarea Legii 51/1991, fără a se mai face referire la noile coduri. APADOR-CH cere ca acest articol să fie completat cu un aliniat: ”Activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului, prevăzute în alineatele (1) şi (2), pot fi desfăşurate numai după autorizarea lor de către judecător, în condiţiile şi cu procedura prevăzute în art. 140-145 din Codul de procedură penală, care se aplică în mod corespunzător”.