Maghiarii care trăiesc în România au strâns peste 300 000 de semnături, dintr-un milion necesare, pentru susținerea iniţiativei cetăţeneşti europene Minority SafePack. Iniţiativa îşi propune să contribuie la protejarea şi afirmarea intereselor minorităţilor naţionale şi etnice autohtone din Europa.
„Ministerul Afacerilor Interne a validat 254 871 de semnături din cele peste 300 de mii depuse în luna aprilie a acestui an. Această decizie demonstrează clar faptul că, în acest moment există un milion de semnături de susținere a MSPI, semnături pe care inițiatorii și reprezentanții FUEN le pot înainta Comisiei Europene, pentru continuarea procedurii”, au declarat, marți, reprezentanții UDMR.
În 11 aprilie, UDMR a înregistrat la Registrul Național de Evidență a Persoanelor, semnăturile strânse în România pentru susținerea Inițiativei Cetățenești Europene, Minority SafePack. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, membru al Comisiei de inițiativă, susține că are încredere în faptul că nu va fi luată nicio decizie politică negativă și nu va exista nicio opoziție în acest sens. Liderul uniunii consideră că, în ultimele trei luni, Autoritatea Națională a acționat corect, și-a îndeplinit atribuțiile și a efectuat o anchetă administrativă obligatorie în cazul acestui demers. „Suntem încrezători, deoarece în România, deci și în Uniunea Europeană, a fost eliminat și ultimul obstacol administrativ din calea implementării europene a MSPI. Vor fi un milion de semnături pe care să le putem depune pe masa Comisiei Europene", a afirmat Kelemen Hunor. Liderul Uniunii susține că activitatea intensă trebuie să continue și în lunile următoare, trebuie inițiate dialoguri și prezentate argumente, dar la fel de importantă este și găsirea de parteneri în reprezentanții statelor membre.
Președintele FUEN, Vincze Loránt, a precizat că, până în prezent, au fost validate 984 852 de semnături din diferite state membre ale Uniunii Europene. Urmează să mai fie validate semnături din Austria, Belgia, Estonia, Franța, Grecia, Italia și Polonia.
Pentru a include protecția minorităților naționale autohtone pe agenda Uniunii Europene, inițiatorii preconizează ca în lunile următoare această temă să figureze în programul alegerilor pentru PE. „Cerem majorității din UE și din unele state membre să participe la dialog, iar partidele și candidații la PE să se angajeze în susținerea problematicii minorităților autohtone", a subliniat președintele FUEN.