Ministerul de Externe ia poziție: România este ferm angajată în susţinerea valorilor democratice

Alegerile prezidențiale. Sursa foto: realitatea.md

Ministerul de Externe a transmis un comunicat urmare a numeroaselor „îngrijorări externe” apărute după primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Oficialii MAE afirmă că „România este ferm angajată în susţinerea valorilor democratice”.

MAE, comunicat de afirmare ale valorilor democratice

MAE a dat un comunicat în urma reacțiilor internaționale nefavorabile României, în urma rezultatului alegerilor prezidențiale din turul I, câștigate de Călin Georgescu.

„România este ferm angajată în susţinerea valorilor democratice, a drepturilor omului, inclusiv egalitatea de gen, combaterea antisemitismului, a xenofobiei şi a oricărei forme de discriminare. Ansamblul demersurilor de politică externă ale României este inseparabil de apartenenţa României la spaţiul de libertăţi şi drepturi garantat de statutul de ţară membră a Uniunii Europene şi aliat NATO”, au transmis, marţi, reprezentanţii MAE, în legătură cu „îngrijorările externe” apărute după primul tur al alegerilor prezidenţiale din România.

MAE adaugă că, „la 35 de ani de când România s-a întors în familia democraţiilor occidentale prin curajul celor care au murit în Revoluţia română, aceste valori sunt cele care garantează pacea, securitatea şi prosperitatea tuturor cetăţenilor români, oriunde s-ar afla”.

BBC: un candidat independent „a uimit România şi a alarmat aliaţii săi”

„Georgescu a uimit România şi aliaţii” este titlul cu care BBC a relatat victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România.

Un candidat independent, cu un trecut naţionalist, a uimit România şi a alarmat aliaţii săi, clasându-se pe primul loc în turul iniţial al alegerilor prezidenţiale de duminică.

BBC precizează că un factor-cheie al victoriei sale de duminică a fost utilizarea abilă a reţelelor de socializare, în special TikTok, unde are peste 330.000 de urmăritori - faţă de 30.000 în urmă cu două săptămâni - şi peste 4 milioane de aprecieri, iar acest lucru s-a tradus în peste două milioane de voturi în aceste alegeri.

Politico: „Victoria sa trage un semnal de alarmă”

Publicaţia Politico, axată pe reflectarea problemelor Uniunii Europene, era preocupată luni de situaţia din România, având între primele materiale de pe site-ul său, inclusiv în deschidere, trei articole despre primul tur al alegerilor prezidenţiale, încheiat cu victoria surprinzătoare al lui Călin Georgescu, „candidatul venit de nicăieri”, ale cărui viziuni sunt de natură să îngrijoreze.

„Victoria sa trage un semnal de alarmă, în condiţiile în care România era considerată în ultimii ani drept unul dintre cei mai de încredere membri ai UE din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte statul de drept şi securitatea, fiind o importantă bază NATO la Marea Neagră”, scrie Politico.

Reuters despre rezultatul alegerilor:„un rezultat care ameninţă poziţia hotărât pro-ucraineană a României”

„Un critic de extremă dreapta al NATO, în turul doi al alegerilor prezidenţiale-şoc în România”, a relatat şi Reuters.

NATO, România, UE / sursa foto: dreamstime.com

Publiucaţia a scris că un critic al NATO din rândul dreptei dure româneşti şi şefa unui partid de centru-dreapta din opoziţie urmează să se înfrunte în turul doi al alegerilor prezidenţiale, la 8 decembrie, un rezultat care ameninţă poziţia hotărât proucraineană a României.

Băsescu:„Călin Georgescu nu este o soluţie pentru România”

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că, indiferent dacă este sau nu pregătită să aibă un preşedinte femeie, România „trebuie să accepte acest lucru, pentru că alternativa la Lasconi este un om care are abordări legionare”.

El consideră că „problema lui Georgescu nu e lipsa de ştiinţă de carte, ci credinţa pe care o are”, una care ”aduce mai degrabă către legionarism”.

„Călin Georgescu nu este o soluţie pentru România”, subliniază el.

În schimb, el arată că Elena Lasconi ar trebui ”să nu piardă vremea şi să pună mâna să citească”.

Băsescu susţine că a primit telefoane de la demnitari europeni cărora le-a explicat că motivul pentru care s-a ajuns în această situaţie îl reprezintă ”corupţia profundă”.