Evenimentul Zilei > Social > Ministerul CULTURII a RESTITUIT sub 10% din DONAŢIILE pentru CUMINŢENIA PĂMÂNTULUI
Ministerul CULTURII a RESTITUIT sub 10% din DONAŢIILE pentru CUMINŢENIA PĂMÂNTULUI

Ministerul CULTURII a RESTITUIT sub 10% din DONAŢIILE pentru CUMINŢENIA PĂMÂNTULUI

Ministerul Culturii a restituit până acum 362.494 lei din cei 1,2 milioane de euro strânși în cadrul campaniei de donații publice pentru achiziționarea sculpturii Cumințenia Pământului a lui Constantin Brâncuși.

Termenul până la care se face restituirea banilor donaţi pentru achiziţionarea operei lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia Pământului" a fost prorogat până la data de 31 decembrie 2019, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de Guvern de vineri, la iniţiativa Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

"Iniţial, termenul era de 31 decembrie anul acesta. (…) Sunt totuşi proceduri în care sunt implicate şi alte instituţii şi, de aceea, a fost luată această decizie", a explicat Barbu, la Palatul Victoria.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că suma restituită până în prezent către cei care au donat pentru achiziţia "Cuminţeniei Pământului" este de 359.473 de lei dintr-un total de 5 milioane de lei.

”Ministerul Culturii și Identității Naționale a început demersurile pentru restituirea sumelor donate în cadrul campaniei de subscripție publică pentru achiziționarea sculpturii "Cumințenia Pământului" și a restituit până la această dată suma de 362.494 lei, din totalul încasat prin contul deschis la Trezoreria Statului de 370.811 lei. În vederea protejării intereselor tuturor cetăţenilor care s-au implicat în campania de donaţie, MCIN va continua întâlnirile de lucru și colaborarea cu toate instituțiile de credit implicate în acțiunea de restituire a donațiilor efectuate pentru achiziționarea operei Cumințenia Pământului”, se arată într-un răspuns trimis de Ministerul Culturii, potrivit HotNews.ro.

În ceea ce privește restul sumelor donate, Ministerul Culturii invocă o „operaţiune amplă şi complexă” care presupune implicarea „unor persoane juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ cu care ministerul a încheiat contracte pentru a sprijini colectarea fondurilor, în numele şi pe seama sa”.

Persoanelor care au donat folosind una din modalitățile de mai jos li se vor restitui banii fără a fi necesare demersuri suplimentare:

prin virament (ordin de plată în lei/dispoziție de transfer valutar intrabancar și interbancar);

donații prin intermediul site-ului campaniei www.brancusiealmeu.ro cu plată prin card bancar;

transfer bancar electronic (internet banking);

prin SMS, pentru numerele de telefon active.

Pentru donaţiile provenite prin SMS, returnarea se va face prin rectificarea facturii sau prin bonusarea numărului de telefon, în cazul cartelelor prepaid.