Este suficient să spunem că lui Annegret Kramp-Karrenbauer i se spune și „Mini-Merkel” pentru a înțelege de ce cancelara și-a dorit-o cu tot dinadinsul ca moștenitoare în fruntea Uniunii Democrat Creștine. AKK a fost promovată de Merkel ca secretar general general al partidului și sprijinită acum pentru a prelua președinția formațiunii tocmai datorită viziunilor politice asemănătoare pe care cele două le au.

În CDU există un foarte puternic curent de nemulțumire la adresa liniei politice promovate de Angela Merkel, acuzată că a tras partidul prea mult spre stânga (în special prin acceptarea necondiționată a peste un milion de imigranți și adoptarea unor poziții anti-anticapitaliste), ceea a dus la pierderi grave electorale grave în fața Dreptei. Or, înlocuirea lui Merkel cu o sosie înseamnă amânarea sine die a unei schimbări și prelungirea crizei.

La numai o zi după alegerile de la vârful CDU, partidul a fost lovit de un val de demisii, informează The Sunday Telegraph. Delegați din mai multe regiuni ale Germaniei, participanți la Conferința de vineri, au confirmat că „foarte mulți” membri de partid și-au înaintat demisiile, după ce Annegret KrampKarrenbauer a câștigat cu doar 33 de voturi în plus din cele 999 de voturi exprimate.

Aceasta, deși AKK a făcut un apel călduros la unitate și a ținut să asigure că nu este o clonă a Angelei Merkel: „Am 56 de ani, am crescut trei copii, miam clădit o carieră de succes. Nu am nimic ‘mini’ în mine”, a spus ea.

 

Anul 2019 va fi crucial pentru CDU, AKK și Merkel

Însă foarte mulți membri ai CDU văd în persoana noului lider doar o continuare a politicilor care au făcut ca partidul să piardă milioane de voturi în favoarea noii formațiuni de dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD). Mai grav este că voturile pierdute pe dreapta de Uniunea Democrat Creștină nu au fost compensate cu câștiguri dinspre stânga eșichierului politic. În alegerile regionale din Bavaria și Hessa, Verzii au înregistrat succese remarcabile în dauna CDU și a surorii sale CSU, în ciuda ambițiilor ecologiste ale Angelei Merkel.

„CDU a avut ocazia să schimbe direcția și nu a folosit-o”, spune Urban Lanig, delegat din landul Baden Württemberg. El a informat că nu mai puțin de șapte membri ai partidului șiau înaintat demisia din filiala locală în doar 24 de ore. Urban susține că pozițiile politice ale noului lider sunt „o imitație ieftină a social-democraților”, ceea ce va duce la continuarea prăbușirii popularității.

Carsten Linneman, liderul puternicei organizații economice a CDU, a declarat și el că „mulți oameni sunt dezamăgiți.”

„Mini-Merkel” are foarte puțin timp la dispoziție pentru a schimba ceva în partid și în percepția populației. Anul viitor au loc alegeri în mai multe landuri din Estul Germaniei, acolo unde naționaliștii de la AfD sunt foarte populari. Continuarea șirului de eșecuri electorale început în Bavaria și Hessa ar reprezenta un dezastru pentru AKK. Iar pentru Merkel, sfârșitul mandatului.

 

Te-ar putea interesa și: