Fost procuror militar, declarații neașteptate despre Mineriadă

MIneriada Sursa foto: Arhiva EvZ

Fostul procuror-șef al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, generalul magistrat Cătălin Ranco Pițu a făcut declarații neașteptate despre primii morți de la Mineriadă.

Cum au murit patru oameni pe 13 iunie, la Mineriadă

Anul acesta, pe 13-15 iunie, se împlinesc 34 de la Mineriada din 1990, care a pus capăt brutal manifestației maraton din Piaţa Universităţii, protest al societăţii civile împotriva autorităților neo-comuniste, care deturnaseră Revoluția Română din decembrie 1989.

Petre Roman (prim-ministrul), Gelu Voican Voiculescu (prim-vice-prim-ministru), Ion Iliescu (președintele ales în 1990, în condiții nedemocratice) și Virgil Măgureanu (șeful SRI) sunt chemați acum pentru a răspunde pentru organizarea și executarea planului de anihilare fizică a Opoziției, acțiune din care a rezultat o baie de sânge în București, cunoscută în istorie drept Mineriada din 13-15 iunie 1990.

Astfel, în cursul zilei de 25 aprilie, Parchetul General a anunțat continuarea urmării penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Peter.

Universitatea la 34 de ani de la „Fenomenul Piața Universitatii” si Mineriada din 13-15 iunie 1990

Forțele de represiune i-au ucis pe cei patru

Fostul procuror-șef al Secției Parchetelor Militare a explicat că pe 13 iunie 1990 primii patru morți ai Mineriadei nu au fost de fapt omorâți de mineri, ci de forțele de ordine.

”Au murit oameni, au murit patru persoane, alte șase persoane au fost rănite prin împușcare. Au fost și 1400 de vătămați fizic și psihic, fiind, totodată, și 1.300 de persoane reținute.

Nu minerii i-au omorât pe cei patru, ci forțele atât ale MAI, cât și MApN. Cum? În data de 13 iunie s-a întâmplat, din Ministerul de Interne s-a deschis foc de avertisment, asta este probat, împrejurare în care au murit două victime”, a declarat generalul magistrat.

Acesta a mai arătat și faptul că autoritățile au mințit și i-au ascuns pe criminali, la momentul respectiv neefectuându-se niciun fel de anchetă pentru a se descoperi cine a tras.

„S-a încercat, cât de cât, în ultimii ani să se demonstreze cine anume a tras, dar nu s-a putut stabili cu certitudine care sunt cadrele MAI care i-au omorât pe cei doi și în ce împrejurări concrete s-a întâmplat, pentru că, la momentul respectiv, nu a fost făcută cercetarea la fața locului, operațiune absolut indispensabilă pentru aflarea adevărului în astfel de situații.

Nu s-au făcut expertize balistice, nu au fost verificate armele celor care se aflau în Ministerul de Interne pentru a se stabili din arma cui au pornit gloanțele care i-au lovit pe cei doi, astfel încât, după 30 de ani de la acel eveniment le-a fost imposibil procurorilor care au anchetat Mineriada din iulie 90, să stabilească cine anume a tras, dar se știe că acolo au deschis focul cadrele MAI,” arată generalul magistrat Cătălin Ranco Pițu, povestind despre cei doi morți înregistrați lângă sediul Ministerului de Interne, care atunci își avea sediul într-o clădire aflată în apropierea cheiului Dâmboviței.

Populația României a fost grav mințită la Mineriadă

Ceilalți doi morți au fost înregistrați în dreptul blocului Romarta Copiilor, loc foarte aproape de Piața Universității de unde protestatarii fuseseră înlăturați în forță de trupele de represiune.

„În momentul când existau confruntări, în sediul MAI și în jurul acestui sediu, confruntări între manifestanții anti-comuniști și forțele de ordine, ceilalți doi morți au fost împușcați în dreptul blocului Romarta Copiilor”, a declarat Gen. Cătăli Ranco Pițu, fost procuror-șef, Secția Parchetelor Militare, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei.

Generalul magistrat a mai spus, la Sinteza Zilei, că: "Populația României a fost grav mințită! Nimic nu a fost întâmplător", autoritățile de atunci controlând radioul și televiziunea care aveau acoperire la nivel național.