Doar 88 de mine vor mai ramane in Romania dupa inchiderea zonelor miniere care a inceput acum zece ani.
Cu toate acestea, procesul este foarte costisitor deoarece presupune atat lucrari de reabilitare pentru indeplinirea conditiilor de mediu, cat si investitii pentru regenerarea economica a zonelor respective.|
Fonduri din mai multe surse
547 de mine au primit aprobare sa fie inchise, din care 168 au fost inchise efectiv. Alte 20 de mine asteapta o hotarare de guvern pentru aprobarea inchiderii, iar 88 vor ramane in activitate, a spus Gavril Baican, coordonatorul proiectului, din cadrul Ministerului Economiei. El a adaugat ca vor fi pastrate, printre altele, minele din Oltenia, din Valea Jiului (noua), cele de sare si doua de cupru (Rosia Poieni si Moldova Noua).
Finantarile pentru inchiderea minelor vor veni de la guvern si de la Banca Mondiala. Pana acum, Banca Mondiala a oferit fonduri pentru inchiderea a 33 de mine.
Lichidari costisitoare
Pentru inchiderea exploatarilor nerentabile si pentru regenerarea economica a zonelor miniere, este prevazuta o suma de aproape 150 milioane dolari pentru perioada 2005-2010. Din aceasta, 120 de milioane reprezinta un imprumut de la Banca Mondiala, iar 29 de milioane de dolari vin de la guvern.
Cu toate acestea, necesarul de investitii pentru inchiderea a 379 de mine pana in 2025 este de 1 miliard de euro, iar regenerarea zonelor miniere necesita 300 de milioane euro anual, au spus reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor. In momentul de fata, doar 33.000 de oameni mai lucreaza in domeniul minier in Romania.