MILLIYET: Impasul Europei

MILLIYET: Impasul Europei

După decizia Angliei de a ieşi /din UE/, a început un proces de punere sub semnul întrebării a viitorului Uniunii Europene.

Este chestionată mai ales structura birocratică de la Bruxelles, considerată a fi centrul Uniunii. Verificând totul şi intrând în tot felul de detalii, Bruxelles-ul a ajuns să afecteze piaţa. Cei care vor să investească în Uniune sunt obligaţi să depăşească piedici birocratice importante.

Deciziile luate de Banca Centrală Europeană urmăresc să asigure stabilitatea, dar ignoră creşterea. În plus, nu sunt avute în vedere diferenţele dintre ţări. Grecia, care nu a vrut niciodată să îşi plătească datoria, se poate opune prin veto oricărei decizii, însă de fiecare dată când are o problemă, reuşeşte să îşi atragă sprijinul Uniunii. Situaţii precum susţinerea necondiţionată a Greciei sau luarea unor decizii referitoare la armeni, în absenţa vreunei legături cu UE, diminuează încrederea în Uniune.

Care sunt blocajele?

Evenimentele tragice trăite înaintea şi în timpul celor două războaie mondiale continuă să tensioneze ţările din Uniune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există ţări, printre care Franţa, Ungaria, Italia şi Polonia, care preţuiesc sentimentele naţionaliste în detrimentul unei culturi comune. Se vorbeşte despre posibilitatea dispariţiei identităţilor naţionale.

Uniunea Europeană a devenit o comunitate complet creştină. Numai că ortodocşii, catolicii şi membrii altor comunităţi religioase se confruntă la modul serios.

Părerile ţărilor sunt împărţite: Cei care îşi doresc consolidarea puterii Bruxelles-ului se luptă cu cei care doresc diminuarea birocraţiei.

Ordinea sclavagistă din Grecia Antică, transformarea într-o distracţie a aruncării la lei a sclavilor în vremea Imperiului Roman, obligarea oamenilor să lucreze pe salarii infime în perioada Revoluţiei Industriale sau noua ordine pe care dorea să o instaureze Hitler, inclusiv genocidul, sunt acum condamnate la orice pas. Europeanul s-a considerat mereu omul superior, însă acum trebuie să înţeleagă că acest lucru a fost făcut prin transformarea altora în sclavi şi coloni.

Nu se poate găsi o soluţie

Toate eforturile depuse pentru soluţionarea problemelor Uniunii Europene s-au transformat nu într-o rezolvare, ci într-o parte a problemei. Chiar marginalizarea ţărilor musulmane arată că abordările rasiste au câştigat teren.Idealul "Europei Unite" se prăbuşeşte în adevăratul sens al cuvântului. Nu se asigură creştere economică. În timp ce unele ţări precum Germania îşi sacrifică propria prosperitate, alte ţări, precum Grecia, reuşesc să se descurce fără să muncească.Fiecare lider de dreapta dintr-o ţară, cum ajunge la putere, spune că va face referendum şi îşi va scoate ţara din euro.Uniunea Europeană a fost fondată pe principiul unui model economic în care pe plan intern se producea competitiv, iar pe plan extern companiile erau protejate în comun. Acum, această politică nu mai este de actualitate. Europa trebuie să caute pieţe noi, să dezvolte noi strategii.Pe scurt, Uniunea Europeană nu reuşeşte să adopte o politică realistă.