Evenimentul Zilei > Actualitate > Militarii chinezi au doborât o dronă folosind un impuls electromagnetic! O nouă armă sci-fi devine operațională
Militarii chinezi au doborât o dronă folosind un impuls electromagnetic! O nouă armă sci-fi devine operațională

Militarii chinezi au doborât o dronă folosind un impuls electromagnetic! O nouă armă sci-fi devine operațională

Un grup de ingineri chinezi a doborât o aeronavă mare, fără pilot, folosind o nouă armă electromagnetică de tip puls. Acesta ar putea fi primul test de armament EMP din China. Anunțat pentru prima dată de South China Morning Post, testul ar fi concentrat un fascicul puternic de energie electromagnetică asupra aeronavei.

Mult timp acest tip de arme păreau că vin din science fiction. Numai că armele bazate pe impulsul electromagnetice sau armele de tip EMP ar putea fi cel mai nou lucru în tactica modernă. Iată ce știm despre ultimul efort al Chinei, notează specialistul în apărare Caleb Larson pentru nationalinterest.org.

Potrivit raportului din presa chinbeză, aeronava, în timpul zborului la 1.500 de metri, sau aproape 5.000 de picioare în altitudine, s-a comportat „neașteptat” după ce un fascicul EMP a lovit-o. Aeronava „nu a căzut imediat, ci a virat brusc dintr-o parte în alta pentru o perioadă. Datele de zbor și analiza resturilor recuperate de la locul accidentului au sugerat că dispozitivele electronice sensibile, inclusiv sistemul de navigație prin satelit, crioscopul, accelerometrul, altimetrul barometric și dispozitivul de comunicații, nu au fost deteriorate. Bateria și motoarele au funcționat corect până la coliziune”.

După toate probabilitățile, „sistemul de control al zborului a aeronavei a funcționat defectuos, emițând o comandă de control al erorilor”, a explicat un inginer implicat în evenimentul descris mai sus.

Războiul Stelelor prinde contur

Spre deosebire de armele cinetice sau explozive, armele de tip electromagnetic cu impuls se bazează pe sistemele electrice care pot fi „prăjite”, făcându-le inutile. Astfel, avioanele, dronele, camioanele – orice se bazează pe electronica de la bord sunt vulnerabile, cu excepția cazului în care sunt întărite în mod specific împotriva amenințărilor EMP.

Deși nu are același tip de armă, Statele Unite ale Americii au făcut progrese în ultimii ani în dezvoltarea unei arme de tip laser, mergând atât de departe încât să armeze unele nave militare active cu un prototip laser în timpul patrulării.

Spre deosebire de EMP, armele laser se bazează pe energie intens concentrată, cum ar fi microundele sau particulele, deși ambele necesită cantități uriașe de energie pentru a fi eficiente. EMP-urile sunt adesea asociate cu armele nucleare, deoarece impulsurile electromagnetice mari sunt un produs secundar al exploziilor nucleare. Potrivit raportului, cea mai mare putere înregistrată din lume pentru o armă de tip EMP este de aproximativ douăzeci de gigawați, deși puterea maximă poate fi de până la optzeci de gigawați.

Răspuns operațional de mare putere operațional (THOR)

Răspunsul operațional de mare putere operațională (THOR) al Laboratorului de Cercetare a Forțelor Aeriene din Statele Unite este o armă EMP americană. Armata Statelor Unite dezvoltă THOR nu ca o armă ofensivă precisă, ci mai degrabă ca un EMP destinat să apere bazele aeriene de roiurile de drone, folosind microunde de mare putere.

O animație video a sistemului THOR de la începutul acestui an arată un sistem THOR care doboară roiuri de drone într-un avanpost îndepărtat al deșertului. Deși zboară în formație strânsă direct către bază, întregul roi de drone cade rapid simultan la pământ, probabil din cauza unei pierderi de putere.

Deși încă la început, armele electromagnetice de tip puls ar putea revoluționa războiul. Ar putea anunța sosirea Războiului Stelelor în viața reală?

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: