Omul de afaceri originar din Satu Mare Dumitru Creștin a fost condamnat de magistrații de la Judecătoria Sectorului 1 la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în legătură cu fraudarea unei licitații organizată de CFR. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
În același dosar, alți doi oameni de afaceri, Adrian Gașpar și Andrei Bogdan Gheorghiu, au primit tot 5 ani de închisoare cu executare. Cei trei au primit ca pedeapsă complementară interzicerea dreptului de a fi aleși în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa funcția de care s-au folosit pentru săvârșirea infracțiunii (administrator societate comercială) și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o perioadă de 5 ani, scrie Agerpres.
Instanța a mai dispus ca cei trei oameni de afaceri trebuie să plătească în solidar suma de 4.862.160 lei către SN CFR SA.
Dumitru Creștin, Adrian Gașpar și Andrei Bogdan Gheorghiu, asociați și administratori la SC Romtehno Invent SA, au fost trimiși în judecată în noiembrie 2012, fiind acuzați de procurorii DNA de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.
Procurorii susțin că, la data de 13 iunie 2001, în urma unei licitații organizate prin Bursa Română de Mărfuri, între SC Romtehno Invent SA (cu obiect de activitate declarat — intermedieri în comerțul cu produse diverse) și CN CFR SA a fost încheiat un contract de achiziții pentru instalarea unui sistem de monitorizare a 100 km de cale ferată.
Acest contract a fost câștigat în condițiile în care SC Romtehno Invent SA nu aveau niciun fel de activități și nici angajați, iar la licitație au mai depus oferte alte două societăți comerciale controlate de cei trei inculpați.
La câteva zile de la semnarea contractului și în lunile următoare, Dumitru Creștin, Adrian Gașpar și Andrei Bogdan Gheorghiu au întocmit facturi fiscale fără ca firma acestora să fi efectuat vreo prestație în baza contractului menționat și au încasat în mod necuvenit suma totala de 4.862.160 lei (echivalentul a 1.673.145 de dolari calculat la cursul mediu de 29.060 lei/dolar).
Acest dosar a fost deschis prin disjungere din alt dosar în care fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc a fost trimis în judecată pentru prejudicierea acestei companii cu peste 18 milioane de euro.
Cine sunt frații Creștin
Frații Dumitru, Ioan și Vasile Creștin sunt milionari în euro și dețin o avere impresionantă. Numai în București au mai multe vile impozante care ocupă jumătate din strada Johannes Kepler din cartierul Tei. În satul Trip, comuna Bixad, familia Creștin dețin 5 case.
Fratii Creștin sunt foarte activi în afacerile derulate în România. Numele lor apar în privatizarea Scandia, privatizarea Protan sau scandalul Pieței Crângași, unde Dumitru Crestin intenționa să construiască hale. DNA i-a anchetat pe Ioan și Vasile Crestin pentru implicarea în rețeaua care a obținut credite bancare ilegale de peste 85 milioane euro și care a afectat bănncile BRD, Volksbank și ATE Bank.
Scandia Food este controlată de doua familii – familia Gaspar și familia Crestin, care dețin un pachet majoritar de 80%.