Evenimentul Zilei > Justitie > Milionarul Dragoș Săvulescu vrea să dea în judecată România la CEDO: „Se va lupta pentru a-și spăla imaginea”
Milionarul Dragoș Săvulescu vrea să dea în judecată România la CEDO: „Se va lupta pentru a-și spăla imaginea”

Milionarul Dragoș Săvulescu vrea să dea în judecată România la CEDO: „Se va lupta pentru a-și spăla imaginea”

Afaceristul Dragoș Săvulescu vrea să dea România în judecată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) și să ceară despăgubiri autorităților pentru că a fost arestat în Grecia după ce a scăpat de încarcerare ca urmare a faptului că s-a mutat în Italia. Anunțul vine în contextul în care atât Dragoș Săvulescu, cât și partenera sa, Angela Martini, au acuzat „sistemul” din România, care le este „cel mai mare dușman”.

Dragoș Săvulescu vrea să dea România în judecată la CEDO

Dragoș Săvulescu, afaceristul care a fugit în Italia după condamnarea definitivă la 5 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor de plaje, vrea să dea România în judecată la CEDO și să ceară despăgubiri statului român. Afaceristul își propune să aducă toate argumentele pentru a demonstra că a reprezentat victima unui abuz din partea autorităților române, în contextul în care a fost reținut pe teritoriul Greciei în baza unui mandat european de arestare.

Mandatul de arestare ar fi trebuit anulat pentru că pe teritoriul Italiei s-a recunoscut pedeapsa primită în România, care a fost transformată într-una cu suspendare. Pe teritoriul Europei ar fi trebuit să funcționeze recunoașterea sentinței date de statul italian, spun avocații lui Dragoș Săvulescu.

Avocatul lui Săvulescu: „Se va lupta pentru a-și spăla imaginea”

Potrivit avocatului Matthew Oresman, „domnul Săvulescu ar dori să viziteze România cât mai curând posibil, mai ales să-și vadă părinții. Cu toate acestea, până când România nu se comportă corespunzător, în conformitate cu legile în vigoare, el nu poate veni în România”.

„El se va lupta pentru a-și spăla imaginea și va lupta împotriva erorii judiciare din cazul său, dar și a altor erori ale justiției din România, inclusiv prin revizuirea acțiunilor guvernului român și a acestei erori judiciare în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.

Va solicita despăgubiri statului român din pricina prejudiciului suferit. Decizia instanței din Grecia (n.r. – de a nu îl extrăda pe Dragoș Săvulescu în România) se adaugă probelor deja disponibile împotriva României în acest efort”, a spus avocatul Matthew Oresman, potrivit Libertatea.

„Un întreg sistem îți este dușman. Oamenii sunt spălați pe creier”

Fostul acţionar dinamovist Dragoş Săvulescu a fost condamnat în anul 2019 la cinci ani şi şase luni de închisoare în dosarul retrocedării plajelor, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată. Afaceristul a fost dat în urmărire pe data de 9 februarie 2019.

Înainte de condamnarea din România, acuzatul a părăsit țara și s-a stabilit în Italia. În luna noiembrie 2020, Curtea de Apel din Napoli a dispus executarea cu suspendare în Italia a pedepsei primite de Dragoș Săvulescu în România și l-a lăsat pe afacerist în libertate.

Dragoş Săvulescu a beneficiat de un decret de grațiere din 2006, care i-a redus pedeapsa cu 3 ani, rezultând că mai are de executat 2 ani, 5 luni și 28 de zile. În aceste condiții, pedeapsa fiind de sub 3 ani de închisoare, a putut fi dispusă suspendarea executării pedepsei.

Pe data de 9 august 2021, după ce partenera sa, Angela Martini, a postat o serie de imagini cu afaceristul Săvulescu pe Instagram în Mykonos, bărbatul a fost reținut. Pe data de 10 septembrie, Curtea de Apel din Syros a respins extrădarea din Grecia şi i-a permis afaceristului să plece în Italia.

„Mascarada judiciară” a luat sfârșit, potrivit unui comunicat de presă emis de Dragoș Săvulescu și Angela Martini, vineri, după respingerea cererii de extrădare a afaceristului în țară. Angela Martini a postat un videoclip în care vorbește despre cum, alături de soțul ei, a „căutat dreptatea”, însă nu în România, unde autoritățile „fac tot ce vor”. Partenera afaceristului a acuzat un „un întreg sistem” care le-a fost „dușman”, precizând că va lupta pentru dreptate.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: