Peste UN MILION de oameni demonstrează în Satele Unite împotriva armelor de foc: Ori reprezentaţi populaţia, ori plecaţi

Peste UN MILION de oameni demonstrează în Satele Unite împotriva armelor de foc: Ori reprezentaţi populaţia, ori plecaţi

Peste UN MILION de persoane, dintre care numeroşi tineri, au ieşit în stradă în mai multe oraşe din Statele Unite pentru o manifestaţie istorică împotriva armelor de foc, după masacrul dintr-un liceu din Florida care a făcut 17 morţi. De origine spontană, această iniţiativă a devenit cea mai mare manifestaţie împotriva armelor din istoria SUA.

''Voi, aleşii, ori reprezentaţi populaţia, ori plecaţi!'', a lansat în eter aceste cuvinte Cameron Kasky, un licean de 17 ani supravieţuitor al masacrului, mării umane de 800.000  de demonstranţi strânşi între Casa Albă şi Capitoliul din Washington, potrivit organizatorilor, spune NBC. La New York se aflau 175.000 de persoane în stradă, potrivit primarului Bill de Blasio, iar alte 800 de marşuri s-au derulat în alte oraşe din State şi din lumea întreagă cu tinerii ca forţă de impuls.

''Să nu se mai întâmple niciodată asta!'', era cuvântul de ordine la nivel federal al acestor adulţi şi adolescenţi revoltaţi pentru împuşcăturile repetate din şcoli. Ei şi-au strigat frustrarea, alimentată de inacţiunea legislatorilor şi a puterii publice, reticenţi în a acţiona împotriva National Rifle Association (NRA), puternicul lobbyst al armelor, notează AFP.

''Să facem să primeze SUA asupra NRA'' a lansat la Washington David Hogg, un licean devenit unul dintre purtătorii de cuvânt ai mişcării, solicitând mobilizarea tuturor. ''Aceşti copii au dreptate. Ei spun în esenţă că NRA plăteşte republicanii'', partidul preşedintelui Donald Trump care controlează actualmente Congresul american, acuză Jeff Turchin, pensionar de 68 de ani venit de la New York pentru a manifesta la Washington alături de tineri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evenimentul naţional, botezat ''March for Our Lives'' (Marş pentru vieţile noastre), este o reacţie la masacrarea în 14 februarie a 17 persoane într-un liceu din Florida. Nikolas Cruz, un licean de 19 ani a descărcat puşca sa semi automată AR-15 asupra elevilor liceului Marjory Stoneman Douglas din Parkland, la nord de Miami, după ce acesta a fost exmatriculat din ''raţiuni disciplinare''.

Cristalizând emoţia, mica nepoată a lui Martin Luther King, în vârstă de doar 9 ani a lansat un apel vibrant, suscitând admiraţia manifestanţilor. Inspirându-se din celebrul discurs al bunicului său, Yolanda Renee King a spus: ''Am  un vis care spune că ce e prea mult strică. Nu ar trebui să mai existe arme în această lume''. La New York, Atlanta, Chicago, Dallas, Houston, St. Paul Nashville, Seatle sau Los Angeles dar şi la Londra, Montreal, Otawa sau Edimbourg locuitorii au manifestat în număr foarte mare. În SUA, posibilitatea de a deţine o armă de foc este considerată un drept constituţional la fel de normală ca şi libertatea de expresie.

''Suntem fiinţe care se tem să meargă la şcoală în fiecare zi fiindcă nu ştim dacă nu vom fi noi următoarele victime'', a spus o liceană, Lauren Tilley de 17 ani, venită special din California pentru eveniment. În uriaşa adunare din inima capitalei federale, o pădure de pancarte afişau slogane ca: ''Eu învăţ cu cărţi, nu cu arme'', sau ''Dreptul vostru de a deţine arme nu e mai important decât dreptul nostru de a rămâne vii''. ''Mesajul nostru este că nu vom mai rămâne în tăcere, noi vom continua să luptăm pentru vieţile noastre'', asigură Lauren.

Mişcarea este susţinută de numeroase personalităţi ca Ariana Grande, Jennifer Hudson, Demi Lovato şi Miley Cyrus, care rând pe rând au urcat pe scena montată la Washington pe Constitution Avenue. Printre alte vedete care susţin liceenii din Parkland fugurează Justin Bieber, George Clooney, Seven Spielberg, Justin Timberlake sau Oprah Winfrey. Dar executivul şi ligislativul american rîmân foarte puţin dispuse să întreprindă ceva în privinţa armelor.

Donald Trump a repetat vineri voinţa sa de a reduce ''stocurile de arme'', accesoriile care permit să se tragă în rafale, o măsură destul de marginală. Guvernul său refuză să interzică armele de asalt. ''Sper că tinerii au suficient spirit de a se înscrie într-o mişcare oficială pe termen lung. Ei nu vor obţine dreptate din partea justiţiei într-un Congres controlat de republicani'', a avertizat senatorul democrat Chris Murphy, intervievat de AFP.

La Parkland, în Florida, mii de persoane s-au adunat sâmbătă într-un parc de lângă liceul deja foarte cunoscut, cel al dramei. ''Aceste persoane n-au murit în zadar'', afirmă Casey Shaerman, de 17 ani. ''Noi vom vota în 2020, să nu uite nimeni asta'', ameninţă ea. ''Generaţia noastră doreşte schimbarea şi o va face!''.