Ofertă de armistițiu de 35 de milioane de euro în Parcul cu Platani: Guvernul primește Arenele BNR, banca centrală își recuperează investițiile

Ofertă de armistițiu de 35 de milioane de euro în Parcul cu Platani: Guvernul primește Arenele BNR, banca centrală își recuperează investițiile

Guvernul va primi drept de administrare a terenurilor și construcțiilor cu destinație sportivă deținute de BNR în „Parcul cu Platani” din București, evaluate de banca centrală la 35 de milioane de euro. BNR primește în compensare alte terenuri și posibilitatea să primească „despăgubiri” de la statul român, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament și susținut de BNR.

Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, a depus joia trecută, în Senat, o propunere legislativă privind „destinația” terenurilor și a construcțiilor din fostul complex sportiv „Progresul” cunoscut generic drept „Arenele BNR ” sau „Parcul cu Platani”, un complex care se întinde pe o suprafață de peste 100.000 de metri pătrați (10 hectare) în cartierul bucureștean Cotroceni.

Pe Arenele BNR s-au organizat competiții de tenis precum Cupa Davis, turnee internaționale din circuitele ATP, respectiv WTA, precum și alte turnee naționale și internaționale.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Și tenis, și fotbal

Propunerea legislativă prevede că sunt „proprietate publică a statului” și „sunt destinate exclusiv organizării și desfășurării activităților sportive” terenurile și contrucțiile edificate pe aceste terenuri, anume: Arenele BNR, terenul de fotbal FC Național și încă un teren de fotbal cu cabină și patru tribune, grupuri sanitare și centru de recuperare medicală, un restaurant, o cafenea, un depozit, două foișoare, un padoc, o magazie, 6 terenuri de tenis cu tribunele aferente, dar și o arenă de tenis P+1E.

 

Obiective

Inițiatorul proiectului a explicat că scopul legii este de revenire a complexului „în circuitul activităților sportive de performanță”. Șer ban Nicolae afirmă că o parte din construcții sunt „în diverse stadii de degradare” și că în afara celor mai importante turnee de tenis din România nu s-a mai organizat „de ani buni” nicio altă activitate sportivă. Potrivit proiectului legislativ, Gu vernul primește dreptul să stabilească, prin hotărâre, condițiile în care se procedează la identificarea, stabilirea destinației și administrarea imobilelor , dar este și obligat să asigure „prioritatea activităților sportive de performanță” la stabilirea destinației.

 

„Nu naționalizăm ce-a făcut BNR”

„Sper ca prin adoptarea acestui proiect de lege complexul să beneficieze de o reabilitare. Mă interesează să existe, prin lege, obligația ca acest complex să fie folosit exclusiv pentru activitate sportivă și Guvernul să poată desemna o entitate, fie că este Compania Națională de Investiții de exemplu sau Ministerul Tineretului și Sportului, ori o Primărie de sector, care să reabiliteze construcțiile. Nu naționalizăm ce-a făcut acolo BNR. La BNR rămân clădiri cu care n-ai ce să faci”, a declarat ieri, pentru EVZ, Șerban Nicolae.

 

Tudose: M-am suit pe pereți când am auzit

În 4 octombrie 2017, fostul ministru al Tineretului, Marius Dunca, a declarat că BNR a solicitat Guvernului „suma de 35 de milioane de euro” în schimbul complexului din Cotroceni, în condițiile în care „în 1991, baza a trecut de la stat în proprietatea BNR, contra sumei de 233.000 de dolari“. BNR a transmis anul trecut că terenul unde se află „Arenele BNR” este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobândit printr-un act de vânzare-cumpărare de la Societatea de Dare la Semn Bucureşti. „Eu când au auzit m-am suit pe pereţi”, a afirmat fostul premier Mihai Tudose, despre evaluarea BNR. „Este o perlă în mijlocul Bucureștiului. Poate fi o bază sportivă de renume. Mai mult, noi putem organiza acolo turnee la nivel mondial”, a spus fostul premier.

 

Terenuri la schimb

BNR primește la schimb, potrivit propunerii legislative, cu titlu gratuit și în folosință exclusivă pe durata existenței construcțiilor ridicate, terenuri cu o suprafață totală de 9.466,92 mp, împreună cu construcțiile ridicate pe respectivele terenuri: o casă de oaspeți, o sală de sport și alte două sedii administrative. Predarea-preluarea acestora se va realiza în 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, printr-un protocol încheiat într e Ministerul de Finanțe și BNR.

 

„Evident că susținem legea”

„Evident că susținem acest proiect de lege. Este nevoie de acest transfer. După aderarea la UE, BNR nu mai poate face investiții în activități care nu sunt specifice unei bănci centrale, conform legislației europene, iar tribuna principală a Arenei Centrale necesită o reconstrucție totală. Transferul gratuit ar fi fost considerat ajutor de stat. Noi cedăm baza sportivă și arena de tenis și primim terenurile pentru care nu aveam acte de proprietate și pe care se află clădiri ale BNR. Proiectul are toată susținerea noastră. De aici încolo, este treaba Guvernului cum pune în valoare baza sportivă”, a declarat ieri, pentru E VZ, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

 

Despăgubiri

Proiectul mai prevede că statul „poate acorda despăgubiri” BNR-ului pentru „sporul de valoare rezultat din investiții legal realizate” și care au fost „neamortizate integral” până la data intrării în vigoare a legii. „După verificarea legalității eventualelor investiții și a valorii actualizate a acestora, despăgubirile se acordă eșalonat, prin compensare cu debitele BNR față de bugetul de stat”, mai prevede proiectul. Detaliile vor fi adoptate de Guvern, prin Hotărâre, ca norme de aplicare a legii, în termen de 45 de zile de la intrarea legii în vigoare.

BNR a comunicat pe 21 august 2017 că după 1991 a făcut investiții în Arena Centrală şi terenurile de antrenament astfel: aproximativ 1.000.000 lei în pr ețuri curente (amenajare vestiare în anul 1 997, tribuna metalică în anul 1 999, instalaţie de nocturnă în anul 2000 etc.) și alte cheltuieli de întreținere în valoare de peste 5.000.000 de lei în prețuri curente (igienizare, reparații, sonorizare, alarmare și securitate, toaletare și plantare arbori etc.).