Milioane de oameni vor fugi disperați. Natura se va dezlănțui. În doar câțiva ani, Terra va arăta total diferit

Milioane de oameni vor fugi disperați. Natura se va dezlănțui. În doar câțiva ani, Terra va arăta total diferit Sursă foto: arhivă EVZ

Nivelul mării este în creștere, iar teritoriile devastate de secetă se înmulțesc. Criza climatică va lovi continentul african cu o gravitate de neimaginat. Pentru multe milioane de oameni de pe continentul african, schimbările climatice reprezintă o amenințare existențială acută. Organizația Meteorologică Mondială (OMM), Uniunea Africană și alți parteneri au prezentat un raport în acest sens la Geneva.

Raportul citat semnalează mai multe probleme pentru africani. Prin creșterea temperaturilor, condiții meteorologice mai extreme și modificarea precipitațiilor, schimbările climatice agravează criza foametei în Africa, iar oamenii sunt nevoiți să părăsească teritoriul. Continentul este afectat în mod disproporționat de inundații, secete și alunecări de teren.

Potrivit raportului, încălzirea globală și consecințele sale sunt resimțite mai puternic în Africa decât în alte regiuni ale globului. Anul 2020, în jurul căruia gravitează noul raport, a fost unul dintre cei mai călduroși ani din ultimii zece, de când au început măsurătorile. Temperatura a fost cu 0,86 grade Celsius peste media din cele trei decenii anterioare anului 2010.

Ghețarii din Africa vor dispărea în 20 de ani

Această evoluție are un impact asupra zonelor cu ghețari din Africa. „Micșorarea rapidă a ultimilor ghețari rămași în Africa de Est, care se așteaptă să se topească complet în viitorul apropiat, arată pericolul unor schimbări iminente și ireversibile în sistemul terestru”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Africa mai există încă trei câmpuri de gheață tropicală. Potrivit raportului, masivul din Kenya va rămâne fără ghețari până în anii 2030, acesta fiind unul dintre primele lanțuri muntoase de pe glob. Kilimanjaro din Tanzania și Munții Rwenzori din Uganda ar putea rămâne, de asemenea, fără gheață în anii 2040. Creșterea nivelului mării pe coastele sudice ale Africii este deja peste media globală.

Această evoluție subliniază nevoia urgentă de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, de a lua măsuri suplimentare pentru protecția climei și de a finanța mai des procesele de adaptare, a declarat meteorologul Taalas.

Milioane de oameni amenințați de secetă și inundații

De asemenea, criza climatică va avea un impact și mai mare asupra fluxurilor de migrație la nivel mondial în viitor. Consecințele indirecte ale crizei climatice, cum ar fi infestarea cu dăunători, recesiunea economică și instabilitatea politică, vor împinge, de asemenea, milioane de oameni în sărăcie extremă.

Până în 2030, 118 milioane de persoane care trăiesc cu mai puțin de 1,90 dolari pe zi ar urma să fie afectate de secetă, inundații sau căldură extremă. În 2020, se estimează că 1,2 milioane de persoane au fost strămutate din cauza furtunilor și inundațiilor, potrivit raportului.

OMM estimează că Africa Subsahariană ar trebui să cheltuiască anual între 30 și 50 de miliarde de dolari pentru măsuri de adaptare climatice astfel încât să evite consecințe și mai grave. Cu toate acestea, ei nu se numără printre cei mai mari contribuabili la criza climatică - locuitorii de pe continentul african sunt responsabili pentru mai puțin de 4% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, potrivit Der Spiegel.