Milioane de oameni au ajuns în pragul sărăciei din cauza pandemiei. Oamenii abia își mai duc zilele

Milioane de oameni au ajuns în pragul sărăciei din cauza pandemiei. Oamenii abia își mai duc zilele

Sunt foarte mari probleme sociale în Mexic, o țară unde sărăcia s-a accentuat în ultimul an și jumătate în timpul pandemiei de coronavirus.

Pandemie a lăsat urme adânci în Mexic, nu numai din punct de vedere medical, ci și financiar. Milioane de mexicani au ajuns în pragul sărăciei și trăiesc la limita subzistenței.

Mari probleme sociale în Mexic în timpul pandemiei

Această populaţie trăieşte în regiuni în care turismul, principala sursă de venit, a fost afectat de la începutul crizei sanitare. Numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie a crescut cu 3,8 milioane între 2018 şi 2020, ajungând la 55,7 milioane - 43,9% din populaţie, potrivit Consiliului naţional pentru evaluarea politicii de dezvoltare socială.

Numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie extremă a crescut cu 2,1 milioane, ajungând la 10,8 milioane, adică 8,5% din populaţie, a indicat consiliul. Cea mai mare creştere a fost observată în statul Quintana Roo, în sud-estul ţării, unde sunt numeroase staţiuni balneare din Caraibe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procentajul populaţiei care trăieşte în sărăcie a crescut în acest stat de la 30,2% în 2018 la 47,5% în 2020, din cauza lipsei turiştilor. „Urgenţa sanitară cauzată de COVID -19 a agravat provocările politicilor de dezvoltare socială în toate domeniile, în principal în ceea ce priveşte veniturile, sănătatea, educaţia şi nutriţia pentru populaţia mexicană”, a subliniat consiliul. Economia mexicană s-a contractat cu 8,5% în 2020, una dintre cele mai grave recesiuni din istoria sa.

S-au înregistrat 242.000 de morți în pandemie

Mexicul, o ţară cu 126 de milioane de locuitori are un bilanţ oficial de peste 242.000 de decese cauzate de coronavirus - al patrulea cel mai mare din lume - şi se confruntă acum cu un al treilea val de contaminare, conform Agerpres.

Revista științifică «The Lancet» scrie că această țară ar putea avea cel mai mare număr de orfani din lume, ca urmare a deceselor provocate de coronavirus. Aproape 150.000 de copii și-au pierdut unul dintre părinți în perioada pandemiei. Drama căreia este de-a dreptul greu să i se găsească o rezolvare este lipsa locurilor în care acești orfani său poată găsi adăpost, mai ales că în Mexic majoritatea orfelinatelor nu primesc subvenții de la stat.

Leonardo Mier, responsabilul național pentru protejarea copiilor din partea UNICEF, consideră greu de găsit o soluție în condițiile în care sistemul de ajutorare a copiilor orfani din Mexic era oricum deficitar încă dinaintea pandemiei de Covid-19.