Milioane de găuri negre ”aleargă” prin Calea Lactee. Suntem în pericol?

Milioane de găuri negre ”aleargă” prin Calea Lactee. Suntem în pericol?

Milioane de găuri negre care se mişcă la viteze mari ar putea exista în Calea Lactee. Specialiștii au concluzionat că supernovele care duc la formarea găurilor negre pot fi atât de puternice încât le pot face să se deplaseze prin spaţiu.

Ca să poată studia găurile negre, oamenii de știință trerbuie să găsească un sistem binar în care gaura neagră consumă steaua vecină. În aceste cazuri, se produc valuri în spectrul razelor X şi al undelor radio. Folosind undele emise prin ”canibalizarea” vecinilor, oamenii de ştiinţă pot înţelege comportamentul găurilor negre şi pentru a recrea istoria acestora.

În prezent, există două mari teorii cu privire la modul în care se formează aceste obiecte cu o gravitaţie enormă. Cea mai cunoscută publicului larg, vorbește despre implozia unei stele masive după terminarea combustibilului nuclear. A doua teorie implică faptul că găurile negre iau naştere în exploziile unor supernove colosale.

Un studiu recent, care pleacă de la această  a doua teorie, a ajuns la concluzia că unele supernove sunt atât de puternice că pot imprima viteze de 70 de kilometri pe secundă unei găuri negre, notează Science Alert.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acest studiu este primul care include dovezi observaţionale despre capacitatea găurilor negre de a se deplasa la viteze mari prin galaxii, cu ajutorul impulsului primit la formare”, explică astronomul Pikky Atri de la Universitatea Curtin, Australia şi membru al Centrului Internaţional pentru Studiu Radioastronomice (ICAR).

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că 7,5 milioane de găuri negre din cele 10 milioane care s-ar afla doar în Calea Lactee ar putea călători prin spaţiu propulsate de explozia în care s-au format.

Dr. Atri susține că aceste găuri negre nu reprezintă un pericol pentru existenţa umanității sau a Terrei, pentru simplul motiv că cea mai apropiată gaură neagră aflându-se la 6.523 ani-lumină.

Studiul citat va fi publicat în numărul din luna septembrie al Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Sursa: Descoperă.ro