Milioane de euro, furați ca-n filme. Hackerii români au jefuit bănci cu telefonul mobil

Milioane de euro, furați ca-n filme. Hackerii români au jefuit bănci cu telefonul mobil

Zeci de tineri din opt județe ale României au pus la cale un sistem informatic pirat, prin intermediul căruia au reușit să fure aproape 5 milioane de euro de la clienți și de la bănci din peste cinci țări din vestul Europei. Infractorii infectau serverele unităților de transfer de bani cu un virus cu ajutorul căruia mutau banii în conturile lor

Un furt uriaș a fost stopat după cinci ani în care 60 de români s-au îmbogățit prin controlul transferurilor de bani de la distanță, cu ajutorul telefoanelor mobile. Frauda informatică a fost atât de bine pusă la punct încât mai multe bănci și instituții financiare de transfer de bani au fost păgubite, ani la rând, fără să reușească să dea de urma hoților. Prin virusarea rețelelor și controlul de la distanță a circuitului banilor, rețeaua hoților români a pus mâna pe mai mult de 4,8 milioane de euro.

Percheziții în opt județe

Cazul hoților care furau, încă din anul 2012, de la distanță, banii europenilor a condus către 60 de suspecți cu domiciliile în mai multe localități din țara noastră. Furturile erau în atenția autorităților din țări precum Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia sau Norvegia. Ziua „Z” pentru capturarea membrilor rețelei a fost joi, 13 aprilie, atunci când, sub coordonarea unui procuror de la DIICOT Craiova, zeci de jandarmi și polițiști din brigăzile și serviciile de combatere a criminalității organizate din Bacău, Constanţa, Craiova, Argeş, Ilfov şi Neamţ au descins în opt județe. Nu mai puțin de 69 de percheziții au fost efectuate în județele Dolj, Gorj, Vâlcea, Argeş, Ilfov, Constanţa, Bacău şi Neamţ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Infectau sisteme informatice cu stickul de memorie

Pe parcursul cercetărilor, anchetatorii au descoperit modalitățile halucinante, asemănătoare scenariilor din filmele de profil, prin care românii au reușit să pătrundă în rețelele băncilor și în conturile clienților. Astfel, unii dintre membrii grupării au mers în țări din centrul și din vestul Europei unde puneau ochii pe instituții financiare care efectuaează transferuri de bani, dar care ofereau și servicii copy- shop. Românii le cereau angajaților să le scaneze diferite documente și să le transfere pe stickuri de memorie. Odată introdus în rețeaua internă de calculatoare, stickul infesta sistemul informatic cu un virus (malware). Cu ajutorul acestui virus, hackerii români au intrat în sistemele informatice ale instituțiilor financiare de transfer rapid de bani pe care le controlau de la distanță. Apoi, prin intermediul unui telefon mobil, tabletă sau laptop introduceau date despre persoane fictive care, chipurile, aveau bani în cont și vor să transfere anumite sume de bani către un beneficiar real, de obicei din România. Ajunși în țara noastră, banii erau scoși de alți membri ai rețelei. În acest mod au fost păgubite, susțin procurorii DIICOT, atât instituțiile financiare de transfer rapid de bani, care rămâneau cu paguba creată de agentul financiar inventat de hackerii români, dar și băncile care virau banii pentru transfer, când era vorba de sume mari, ținând cont de bonitatea clientului lor.

20 de suspecți aduși la audieri

DIICOT precizează că membrii grupului infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice sunt acuzați de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, transfer neautorizat de date informatice, interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. La închiderea ediției, urmau să ajungă la sediul DIICOT Craiova 20 dintre membri rețelei, pentru a fi audiați.