Evenimentul Zilei > Actualitate > Milioane de contracte de muncă vor fi modificate. Schimbări importante pentru toți angajații
Milioane de contracte de muncă vor fi modificate. Schimbări importante pentru toți angajații

Milioane de contracte de muncă vor fi modificate. Schimbări importante pentru toți angajații

Angajatorii sunt obligați să-i informeze pe angajați despre obligativitatea aderării la un fond de pensii privat, asta înseamnă și modificarea contractelor de muncă.

Toți angajatorii au obligația să-și informeze salariații cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat. Asta înseamnă modificarea tuturor contractelor de muncă, astfel încât acestea să includă și noua obligație de informare.

Obligația pe care o au angajatorii în raport cu angajații

În țara noastră există aproximativ 5,5 milioane de contracte de muncă active, așa că este vorba despre un volum uriaș de documente care trebuie actualizate în această perioadă. Pentru angajatorii cu un număr mare de salariați, cea mai la îndemână soluție ar fi semnarea electronică a actelor de muncă, o posibilitate introdusă specific în legislație chiar din acest an, după cum anunță siteul avocatnet.ro.

Prin Ordinul Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) nr. 585/2021, aplicabil din 20 iulie, angajatorii au fost obligați să includă în contractele de muncă prevederi prin care „să informeze angajatul cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat.” Noua obligație de informare vizează persoanele prevăzute la art. 30 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Conform acestui articol, persoanele în vârsta de până la 35 de ani sunt obligate să adere la un fond de pensii administrat privat, în timp ce persoanele de până în 45 de ani pot opta pentru aderarea la un asemenea fond.

Deși noua obligație de informare pe care o au angajatorii ar părea să vizeze doar salariații de până în 35 de ani, specialiștii în legislația muncii recomandă includerea informării în toate CIM-urile active, independent de vârsta salariatului.

Cine e obligat să adere la un fond de pensii privat

„În ceea ce privește includerea obligației angajatorului de a informa angajatul cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat, toate CIM-urile aflate în derulare trebuie modificate pentru a cuprinde această mențiune.

Chiar dacă, în concret, informarea se va realiza doar în legătură cu salariații care sunt obligați să adere la un fond de pensii administrat privat, această obligație este asumată de către angajator cu privire la toți salariații în cazul în care sfera salariaților obligați să adere la un fond de pensii administrat privat va fi modificată/ extinsă prin lege”, explica pentru sursa citată avocata Kira Bujduveanu.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: