Un raport al Băncii Centrale dezvăluie că mii de oficiali chinezi au furat sume uriaşe şi au fugit apoi din ţară.
Aşa cum avertiza, în 2008, liderul comunist Hu Jintao, corupţia din administraţia publică şi firmele de stat din China a devenit o problemă serioasă în societate şi riscă să distrugă Partidul Comunist. El susţinea că, în ultimii ani, creşterea economică din China a oferit mai multă libertate în plan financiar şi politic, dar a atras atenţia că, peste tot în lume, corupţia duce în final la schimbări de regim.
Funcţionari corupţi
Un raport al Băncii Centrale Chineze, publicat săptămâna trecută,pare să confirme temerile liderului de la Beijing. Astfel, potrivit documentului, între 1995-2008, în jur de 18.000 de oficiali de rang înalt au furat 120 miliarde de dolari din banii publici şi au fugit cu ei din ţară. Printre destinaţiile preferate s-au numărat SUA, urmate de Canada, Australia şi Olanda, relatează cotidianul "USA Today".
Potrivit Biroului de combatere a spălării banilor, oficialii de rang mai mic au preferat destinaţii mai apropiate cum sunt Thailanda, Myanmar, Malaezia, Mongolia şi Rusia. Unii directori de companii de stat nu au obţinut viză de intrare în statele occidentale şi au plecat în Africa, America Latină sau Europa de Est, aşteptând apoi ocazia să se mute în altă parte.
Raportul pe această temă a apărut, pentru scurt timp, pe siteul Băncii Centrale din China. A fost şters imediat ce presa a început să citeze datele cuprinse în documentul de 67 de pagini. Cotidianul "Shanghai Daily" titra: "Destinaţia America pentru oficialii corupţi din China". Jurnaliştii descriau metodele utilizate pentru transferul ilegal al banilor: deschiderea unor conturi în străinătate, înfiinţarea unor companii offshore fictive, emiterea unor documente comerciale false, transferul banilor către rude, amante şi prieteni din străinătate, investiţii în afara ţării şi chiar contrabandă cu bani, o acţiune riscantă.
Pedeapsă capitală
Până în 2008, 4,2 milioane de cazuri de corupţie fuseseră raportate la nivel central, provincial şi municipal în China. Majoritatea vizau luarea de mită (3 milioane de cazuri), abuz de putere (458.000 de cazuri) sau acţiuni de crimă organizată (469.000 cazuri).
De altfel, un fost lider comunist, judecat pentru corupţie şi condamnat la moarte, în 2008, a fost executat la începutul acestui an. Zeng Jinchun fusese acuzat că a luat mită, în 10 ani, 4,7 milioane de dolari. Inspector anticorupţie, Zeng acorda contracte în domeniul minier şi facilita locuri de muncă, primind în schimb sume de bani.