O anchetă arată că marii miliardari ai lumii nu plătesc impozite. Schema realizată de aceștia

O anchetă arată că marii miliardari ai lumii nu plătesc impozite. Schema realizată de aceștia

S-a declanșata o anchetă după dezvăluirile făcute de ProPublica care a arătat cum fentează miliardarii statul fără să plătească un dolar impozit pe venit.

Ancheta  în care implică şi FBI s-a demarat după apariția unor informații potrivit cărora Jeff Bezos și Elon Musk ar fi plătit zero impozit pe venit. ProPublica a publicat pe site documente care au itrat în posesia lor cu declarațiile fiscale ale unora dintre cei mai bogați oameni din lume, inclusiv Jeff Bezos, Elon Musk, Warren Buffett sau George Soros.

Publicația susține că fondatorul Amazon Jeff Bezos nu a plătit taxe în 2007 și 2011, în timp ce CEO-ul Tesla, Elon Musk, nu a plătit nimic în 2018. O purtătoare de cuvânt a Casei Albe a catalogat scurgerea de informații „ilegală”,

FBI și autoritățile fiscale au început o investigație după aceste dezvăluiri

ProPublica analizează „o vastă serie de date despre Serviciul de venituri interne, privind impozitele miliardarilor” și va publica și alte detalii în următoarele săptămâni.

Ne puteți urmări și pe Google News

ProPublica a obținut informații care arată cum miliardarii plătesc puțin sau deloc impozitul pe venit în comparație cu averile lor imense. Din start trebuie menționat că ProPublica, cea care publică aceste informații, este o redacție nonprofit care investighează abuzurile de putere.

Miliardarii lumii nu plătesc impozitul pe venit. Cum procedează Soros, Musk, Gates sau Zuckerberg pentru a fenta Statul

ProPublica a declarat că cei mai bogați 25 de americani plătesc mai puțin impozit decât majoritatea angajaților din SUA. Jesse Eisinger, editor la ProPublica, a declarat pentru Today: „Am fost destul de uimiți să aflăm că ai putea reduce impozitul la zero dacă ai fi multimiliardar. Ultra-bogații pot ocoli sistemul fiscal într-un mod legal.”

La prima vedere pare totul legal deoarece „folosind strategii fiscale perfect legale, mulți dintre bogați reușesc să-și reducă facturile fiscale federale la zero sau aproape zero”, chiar dacă averea a crescut enorm.

Metoda folosită pentu a reduce impozitul pe venit: prin donații caritabile și alte artificii financiare perfect legale

Folosind datele adunate de revista Forbes, ProPublica spune că averea celor mai bogați 25 de americani a crescut în total cu 401 miliarde de dolari în perioada 2014-2018, dar au plătit 13,6 miliarde de dolari impozit pe venit în acei ani. Iar Joe Biden a promis că va crește impozitul pentru cei mai bogați americani, ca parte a unei misiuni privind echitatea și pentru a strânge bani pentru programul său masiv de investiții în infrastructură.

ProPublica: „În timp ce unii americani bogați, cum ar fi administratorii de fonduri speculative, ar plăti mai multe impozite în conformitate cu propunerile actuale ale administrației Biden, marea majoritate dintre cei 25 cei mai bogați din SUA vor fi prea puțin atinși de acestea”.

George Soros, de asemenea, ar fi plătit doar un impozit simbolic. Cabinetul său nu a dorit să comenteze afirmația pentru BBC, dar a transmis printr-un comunicat adresat ProPublica că domnul Soros nu datorează impozite.

S-a declanșat o anchetă în care a fost implicat și FBI-ul

Potrivit presei din SUA, Michael Bloomberg - fost primar al New York-ului și una dintre persoanele ale cărei detalii fiscale au fost publicate - a declarat că divulgarea acestor informații a ridicat probleme privind confidențialitatea și că va folosi „mijloace legale” pentru a descoperi sursa scurgerii de informații.

Iar secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că „orice divulgare neautorizată de informații guvernamentale confidențiale” este ilegală.

Purtătorul de cuvânt al Fiscului, Lily Adams, a declarat că problema a fost sesizată la FBI și la procurorii federali. Charles Rettig, înalt oficial american din domeniul fiscal, a declarat: „Nu pot oferi detalii despre contribuabili. Pot confirma însă că există o anchetă cu privire la scurgerea de informații dintr-o instituție guvernamentală”, relatează BBC.