Elisabeth Holmes, miliardara de 30 de ani, fondatoarea companiei Theranos, a ajuns în justiție pentru fraudă, în Statele Unite. Dacă în vremurile de glorie se compara cu Stgeve Jobs, în prezent pozează într-o femeie de afaceri naivă.
Elizabeth Holmes, o fostă celebritate din Silicon Valley, este acuzată de procurori că „a mințit și a înșelat” pentru a obține bani și faimă, după cum relatează BBC. Holmes este vizată de 12 capete de acuzare pentru fraudă. Ancheta are legătură cu rolul pe care l-a jucat în Theranos, compania acum dispărută care promitea să revoluționeze medicina pe baza testelor de sânge.
În vremurile bune, această companie valora 9 miliarde de dolar, iar Elisabeth Holmes era comparată cu Steve Jobs. În prezent, este acuzată că i-a înșelat pe investitori și pe pacienți, susținând că Theranos ar putea detecta diverse boli. Pentru aceasta era suficient, spunea ea, un simplu test de sânge, din deget.
Avocații vorbesc despre o femeie de afaceri naivă
Holmes neagă acuzațiile care i se aduc, dar riscă o condamnare de până la 20 de ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată. Avocații ei susțin că nu a încercat să înșele pe nimeni și că a fost doar o femeie de afaceri naivă, a cărei firmă a dat faliment.
„Eșecul nu este o crimă. Să încerci să faci tot ce poți, dar să nu reușești, nu este o crimă”, a spus Lance Wade, un avocat al apărării, în pledoaria sa de deschidere.
Fostul director executiv al Theranos, Ramesh „Sunny” Balwani - care a avut o relație sentimentală cu Holmes este vizat de aceleași acuzații. El va fi judecat, însă, anul viitor, într-un proces separat.
Comparată cu Steve Jobs
Elisabeth Holmes, care a fondat Theranos în 2003 la vârsta de 19 ani, a fost numită cea mai tânără miliardară din lume și „următorul Steve Jobs”. Aceasta datorită tehnologiei revoluționare pe care o promitea. Însăși Elizabeth Holmes a cultivat această comparație pe care mulți o făceau între ea și fondatorul Apple. Ca și Steve Jobes, avea grijă să se îmbrace la conferințele la care mergea cu bluze negre, pe gât.
Ea a căzut în dizgrație în anul 2015, când s-a aflat că dispozitivele sale de testare a sângelui nu funcționau. În realitate, s-a descoperit, compania ei, Theranos, făcea cea mai mare parte a analizelor pe aparate fabricate de alți producători.
Procurorii au prezentat frauda
Miercuri, procurorul Robert Leach a spus că Elisabeth Holmes și Balwani au apelat la fraudă în 2009, când au rămas fără fonduri. S-a întâmplat după ce marile companii farmaceutice au refuzat să sprijine. Cei doi au mințit cu privire la teste și au exagerat performanțele firmei pentru a asigura investiții de milioane de dolari în perioada 2010- 2015.
„Devenise, așa cum și-a dorit, unul dintre cei mai celebri directori din Silicon Valley și din lume. Dar sub fațada succesului companiei Theranos existau numeroase probleme grave”, a spus procurorul, în timpul procesului care se judecă în Statele Unite.