Evenimentul Zilei > Actualitate > Mii de persoane evacuate din calea furiei vulcanului din insula spaniolă La Palma. Orașe întregi sunt în pericol. FOTO
Mii de persoane evacuate din calea furiei vulcanului din insula spaniolă La Palma. Orașe întregi sunt în pericol. FOTO

Mii de persoane evacuate din calea furiei vulcanului din insula spaniolă La Palma. Orașe întregi sunt în pericol. FOTO

Primarul Sergio Rodríguez a declarat pentru  TVE luni dimineață că erupția vulcanică înaltă de 15 metri a înghițit 20 de case și părți ale drumurilor din orașul El Paso.

Autoritățile spun că aproximativ 5.000 de persoane au fost evacuate din cauza erupției vulcanilor din satele din Insulele Canare spaniole din La Palma. El se extinde acum prin orașul vecin Los Lanos de Ariden, unde sute de case sunt în pericol, a declarat primarul Rodríguez.

Duminică după-amiază, vulcanul a erupt și s-a vărsat în partea de jos a La Palma, insula nord-vestică a insulelor Canare, în Oceanul Atlantic. Autoritățile locale au evacuat aproximativ 5.000 de persoane din patru orașe, inclusiv El Paso și Los Lanos de Ariden.

Vulcanul se deplasează spre țărm și va fi material deteriorat. Potrivit experților, există aproximativ 17-20 milioane de metri cubi de vulcan, a spus primarul.

Un vulcan erupe La Palma din Insulele Canare, aruncând în aer lavă, fum şi cenușă (foto)

Miles huyen después de que la lava de un volcán en la isla española de la Palma destruye hogares

Vulcanologul Nemesio Pérez a declarat luni că nu au fost raportate victime și că nimic nu se va întâmpla dacă nimeni nu acționează iresponsabil.

La Palma a fost în alertă maximă în 1971 după ce s-au raportat peste 22.000 de cutremure într-o singură săptămână în Cumbre Vieja, urmând un lanț de erupții vulcanice în Insulele Canare.

Premierul Pedro Sánchez a ajuns duminică seara la La Palma pentru a purta discuții cu guvernul insulei despre gestionarea erupției. Avem toate resursele și toate trupele, civilii se pot relaxa deoarece nu sunt în pericol, a spus el.

Monitorizăm traiectoria lavei, a spus Rodriguez.

Autoritățile locale au evacuat aproximativ 5.000 de persoane din patru sate, inclusiv El Paso și Los Llanos de Aridane, a declarat președintele regional al Insulelor Canare, Angel Victor Torres, luni dimineață.

Nu s-au raportat decese până astăzi. La Palma a fost în alertă maximă după ce s-au semnalat sute de cutremure în decurs de numai o săptămână în Cumbre Vieja.

În 1971, un bărbat a fost ucis în timp ce făcea fotografii în apropiere, dar nicio proprietate nu a fost deteriorată.

Premierul Pedro Sanchez a sosit duminică seara la La Palma pentru discuții legate de gestionarea crizei, scrie islalocal.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: