Mii de mineri concediaţi după ce consumul de energie a ajuns la nivelul din 2002

Consumul de energie electrică a scăzut în acest an cu peste 15%, ajungând la nivelul din anul 2002.

Deşi la populaţie şi la micii consumatori, în primele patru luni, s-a înregistrat o creştere de circa 8-9%, oprirea temporară a producţiei la marii consumatori a contrabalansat consumul total.   Potrivit lui Tudor Şerban, secretar de stat în Ministerul Economiei, din cauza crizei financiare, în perioada februarie-martie, consumul a scăzut cu 10%, iar în aprilie - cu circa 20%. „Trebuie să se stabilizeze şi la marii consumatori”, a spus Şerban, la un eveniment organizat de revista „Focus Energetic”.   El a menţionat că în acest an vor fi disponibilizaţi 2.000 de salariaţi din companiile energetice. Conform lui Şerban, scăderea consumului de energie a dus la creşterea stocurilor de cărbune, în prezent atât complexurile, cât şi termocentralele funcţionând doar cu 1-2 grupuri. „Stocurile prea mari de cărbune s-ar putea autoaprinde, ceea ce ar fi catastrofal”, a spus Şerban. Disponibilizări masive   Acest lucru coroborat cu reticenţa băncilor de a finanţa proiectele de modernizare din energie va conduce la disponibilizări masive în sectorul energetic şi minier. Aproximativ 2.000 de salariaţi vor fi concediaţi în acest an, cele mai mari reduceri de personal urmând să se facă de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi de la Compania Naţională a Huilei, câte 650 la fiecare.

În ultimii şapte ani, consumul de energie a crescut anual cu 2-3%. Autorităţile au estimat, înainte de apariţia crizei economice, că până în 2020 se va menţine acelaşi procent de creştere. La rândul său, Jean Constantinescu, şeful IRE, a precizat că România s-ar putea confrunta cu o criză energetică.

DECIZIE

A doua centrală nucleară, în centrul ţării

Secretarul de stat Tudor Şerban a declarat, ieri, că cea de-a doua centrală nucleară, care se va construi pe teritoriul României, va fi în centrul ţării. Autorităţile au anunţat în 2008 că intenţionează să construiască o nouă centrală, având între două şi patru reactoare, iar o decizie referitoare la amplasament va fi luată în septembrie. „Avem solicitări de la Enel, E.ON, CEZ, Iberdrola, RWE, GDF, precum şi de la companii din Coreea de Sud. Unele au cerut, drept condiţionalitate, 35% din proiect. Le-am zis că da”, a spus Şerban.