Domeniile inginerie, arhitectură, farmacie, publicitate şi limbi străine vor fi curtate şi în următorii ani de către angajatori.
Lipsa de forţă de lucru cu care se confruntă România face ca obţinerea unui job să fie mult mai la îndemână mai ales pentru persoanele care au studii superioare.
"Presiunea creată asupra angajatorilor este mare şi nevoile imediate trebuie să fie acoperite cât mai repede, costul cu forţa de muncă fiind absorbit mult mai uşor decât absenţa efectivă a personalului necesar", consideră Camelia Buburuz, directorul de resurse umane al JW Marriott Bucharest Grand Hotel.
Specialiştii în resurse umane sunt de părere că absolvenţii facultăţilor îşi pot găsi extrem de uşor un loc de muncă foarte bine plătit, chiar de la începutul carierei, în domenii precum IT, financiar, inginerie, publicitate, arhitectură, farmacie, limbi străine şi bănci.
Un licenţiat poate câştiga şi 2.000 de euro
Head-hunterul George Butunoiu spune că IT-ul (mai ales software-ul) va rămâne şi în anii următori cel mai bine plătit domeniu pentru tinerii absolvenţi. Salariile sunt de două-trei ori mai mari decât pentru orice altă specializare care necesită aceeaşi perioadă de experienţă.
"Un proaspăt absolvent poate câştiga în IT cel puţin 1.000 de euro la terminarea facultăţii, iar unii dintre ei chiar şi 2.000 de euro, dacă fac software. Este adevărat că şi din alte domenii se poate câştiga peste 1.000 de euro, însă nu ca salariu fix, ci din comisioane", susţine George Butunoiu.
Head-hunterul consideră că, în următorii ani, cele mai multe joburi vor fi legate într-un fel sau altul de IT şi, în consecinţă, va fi nevoie de un număr foarte mare de specialişti care să administreze o astfel de "infrastructură".
Gina Dobric, general manager al companiei Human Capital Solutions, este de părere că domenii care se află într-o continuă dezvoltare, precum cel financiar, IT, inginerie, farmacie, limbi străine şi arhitectură, au nevoie de foarte mulţi tineri. Ea mai spune că pentru poziţiile din aceste domenii tinerii pot primi lefuri între 800 şi 1.000 de euro.
Vedetele - publicitatea şi resursele umane Mihaela Scarlat, consultant al companiei de resurse umane Ants Performance, din Capitală, spune că absolvenţii îşi pot găsi un loc de muncă bănos şi în domeniul publicităţii. Cele mai multe oferte sunt pentru poziţiile de "copywriter" şi "creativ". Pe un astfel de post, se poate câştiga, încă din prima lună, între 400 şi 600 de euro.
Experţii în resurse umane sunt de părere că un alt domeniu în care tinerii pot activa şi căpăta experienţă rapid este cel bancar. Foarte mulţi tineri s-au integrat foarte repede pe poziţii de front office sau call-center, unde nu este necesară experienţa bancară şi se câştigă între 350 şi 550 de euro.
Foarte căutaţi sunt şi absolvenţii care vor să-şi înceapă cariera în domeniul resurselor umane. "Tot mai multe companii încearcă să-şi formeze un departament de resurse umane solid, datorită conştientizării importanţei lui. Sunt cooptaţi în echipă tineri care pot ajuta la căutarea persoanelor potrivite pentru diverse posturi", spune Mihaela Scarlat.
Mulţi îşi încep cariera încă din perioda studenţiei şi lucrează pentru început în regim de part-time. De îndată ce-şi finalizează studiile şi avansează de la poziţia de junior la cea de senior pot câştiga cel puţin 600 de euro.
Cenuşăresele - medicinaşi învăţământul Experţii în resurse umane susţin că, în acest moment, există un deficit mare şi de impact în sistemul de învăţământ. 2Această situaţie este agravată şi de compensarea materială a eforturilor dascălilor care mai au încă destul curaj să se "înroleze" în acest sistem", spune Camelia Buburuz.
Specialista apreciază că, în acest moment, nu stăm deloc bine nici în domeniul medical. Motivele? Concurenţa de altădată de la facultăţile de medicină a scăzut drastic. ăAcest lucru s-a întâmplat din cauza perioadei foarte lungi pe care o are de parcurs un student la medicină până ajunge un practician cunoscut, dar mai ales din cauza lefurilor foarte miciŇ, adaugă Camelia Buburuz.
JOBURI PART-TIME
Promoterii şi aplaudacii câştigă până la 50 de lei pe zi
Eşti student? Vrei un job part-time ori unul care să-ţi permită să lucrezi când ai timp? Iată câteva posibilităţi de a câştiga bani de buzunar, în timpul facultăţii:
Reprezentant produse cosmetice. Cu siguranţă te-a abordat măcar o singură dată o persoană care a încercat să te convingă să
Consilierul în carieră Eduard Ezeanu completează că o persoană care are abilităţi excelente de vânzare poate să ajungă la un venit lunar de 500-1.000 de euro. "Mi-am ales un astfel de job pentru că sunt studentă la ASE, am foarte multe cursuri şi timp liber aproape deloc, deci nu-mi permiteam nici măcar un job part-time. Avantajul cel mai mare este că eu hotărăsc când şi cât muncesc. Am avut luni când am câştigat doar 100 de lei, dar şi perioade când "mi-au ieşit" 400 de euro pe lună", spune Andreea T.
Aplaudaci. Tot ceea ce ai de făcut este să aplauzi la comandă, din când în când, şi să zâmbeşti sau să te întristezi, în funcţie de specificul emisiunii. Câştigul este între 10 şi 20 de lei pentru o singură participare.
"Am trecut prin această experienţă şi este foarte interesant, pentru că ai ocazia să înţelegi care sunt culisele unei emisiuni, să vezi oameni pe care îi admiri", spune Claudia C., studentă în anul al II-lea la Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii "Spiru Haret".
Faci cumpărături şi achiţi facturi. Poţi să lucrezi colaborator la o firmă care se ocupă cu plata facturilor pentru persoanele din top management, care, de regulă, au foarte puţin timp liber. O persoană care plăteşte facturi şi face cumpărături pentru alţii este plătită cu 30-50 de lei/zi. "Am optat pentru această variantă pentru că majoritatea cursurilor mele sunt după ora 12.00. Dimineaţa am timp să merg la supermarket şi la bancă. Luna trecută am câştigat 450 de lei, lucrând doar şapte zile", spune Diana I., studentă în anul III la Facultatea de Geografie, din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte.
Ai grijă de animale. În cazul în care iubeşti foarte mult animalele şi-ţi face plăcere să le îngrijeşti, te poţi ocupa de ele în locul celor care nu au timp sau care sunt plecaţi din localitate. Poţi câştiga 20 de lei petrecând o oră în compania unui căţel.
Promoter. Pentru câteva ore de lucru pe zi poţi alege un post de promoter. Acesta trebuie să împartă pliante trecătorilor în intersecţii foarte populate sau să promoveze produse noi în magazine. Pentru o astfel de activitate poţi câştiga şi 50 de lei/zi. Ca să ocupi un astfel de post trebuie să ai un aspect fizic plăcut şi să ai abilităţi de comunicare.
Contabil junior. Dacă vrei un loc de lucru care să-ţi fie de folos în viitoarea carieră, poţi să alegi un post de contabil, în regim part-time. Pentru a reuşi să obţii un astfel de job trebuie să ai studii economice, abilităţi de organizare şi comunicare şi să ştii să lucrezi la calculator. "Pe un astfel de post se poate câştiga între 300 şi 400 de euro", spune Eduard Ezeanu.
Junior audit. "Căutăm tineri care au noţiuni de bază în contabilitate, cunosc o limbă străină şi ştiu să lucreze pe calculator", spune Sorin Faur, directorul de resurse umane al companiei de audit şi consultanţă BDO Conti Audit. Pentru o astfel de poziţie se oferă aproximativ 1.400 de lei lunar.