Evenimentul Zilei > Actualitate > Mii de angajați din Sănătate au fost suspendați temporar „fără plată” pentru că nu s-au vaccinat
Mii de angajați din Sănătate au fost suspendați temporar „fără plată” pentru că nu s-au vaccinat

Mii de angajați din Sănătate au fost suspendați temporar „fără plată” pentru că nu s-au vaccinat

Aproximativ 3.000 de lucrători din domeniul sănătății din Franța au fost suspendați, fără a fi plătiți, pentru că nu s-au vaccinați împotriva COVID-19 înainte de termenul limită din această săptămână, măcar cu prima doză de vaccin.
Aproximativ 3.000 de angajaţi din centrele sanitare din Franţa au fost suspendaţi de la locul de muncă, în prima zi de aplicare a obligativității vaccinării anti-COVID-19, a anunţat ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran

Veran a precizat că multe dintre aceste suspendări „sunt doar temporare” şi că cifra reprezintă o parte minimă dintre cele 2,7 milioane de persoane pentru care vaccinarea este obligatorie dacă vor să continue să lucreze în îngrijirea persoanelor vulnerabile.

Veran a precizat că cei suspendaţi nu sunt majoritar sanitari şi că lucrează în spălătorii sau în alte în servicii adiacente centrelor sanitare.

Alături de cele 3.000 de  suspendări, miercuri a fost şi o zi cu „zeci de demisii”

Ministrul a subliniat că Franţa este „foarte departe” de cifrele de 200.000 sau 300.000 pe care unii le preconizaseră în privinţa sanitarilor care ar putea lipsi din centrele medicale sau din reşedinţele de îngrijire a vârstnicilor în urma refuzului lor de a se vaccina anti-COVID-19.

Miercuri, guvernul francez a decis ca vaccinările să fie obligatorii pentru toți lucrătorii din domeniul sănătății și personalul de îngrijire la domiciliu, însă o instanță de top a decis că nu pot fi concediați direct.

Vaccinarea obligatorie, inclusă într-o lege de urgenţă adoptată la începutul lunii august, prevede ca de la 15 septembrie grupurile profesionale vizate să demonstreze că au primit cel puţin o doză de vaccin şi să aibă schema completă până la 15 octombrie.

Aproape 95 % dintre cadrele medicale trebuiau săptămâna trecută să primească cel puţin o doză de vaccin şi 90 % din personalul reşedinţelor pentru vârstnici.

Pe lângă vaccinul de sezon „această a treia doză este necesară”

Ministrul Sănătăţii a făcut de asemenea apel ca toate persoanele, care se vaccinează în fiecare an împotriva gripei (între 17 şi 18 milioane de persoane), să se prezinte pentru a primi şi a treia doză de vaccin anti-COVID-19. „Această a treia doză este necesară” deoarece aceste persoane au un sistem imunitar mai fragil, a explicat el.

Cu toate acestea, mișcarea guvernului a stârnit o reacție din partea sindicatelor, care se tem că sectorul sănătății ar putea intra în criză prin pierderea de lucrători.

Emmanuel Chignon, manager de îngrijire la Bordeaux, a avertizat că este deja dificil să angajezi personal în acest domeniu.

El a spus: „Dacă nu putem înlocui îngrijitorii care pleacă, munca va cădea asupra celorlalți și mă tem de o cădere generală…oboseală, epuizare și o creștere a absenteismului”, relatează news.sky.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: