Mihai Viteazul ar putea să fie canonizat de Biserica Ortodoxă Română. Actele care îl recomandă pe domnitor

Mihai Viteazul ar putea să fie canonizat de Biserica Ortodoxă Română. Actele care îl recomandă pe domnitor Sursa: Arhiva EVZ

Mihai Viteazul ar putea să fie trecut în rândul sfinților, de BOR. Despre acest subiect a vorbit Părintele Mitropolit Nifon, care a oferit argumente.

420 de ani se vor împlini la 9 august 2021 de la moartea lui Mihai Viteazul (1558 - 1601), domnitorul Țării Românești (1593 - 1601). Și care, la 27 mai 1600, a unit cele trei provincii istorie, Țara Românească, Moldova și Ardealul, pentru o scurtă perioadă.

Mihai Viteazul ar putea să fie canonizat de BOR

Este foarte posibil ca, în curând, Mihai Viteazul să fie canonizat de Biserica Ortodoxă Română (BOR). Anunțul a fost făcut de Părintele Mitropolit Nifon, la slujba de comemorare pe care a oficiat-o cu prilejul împlinirii a 420 de ani de la moartea martirică a domnitorului.

La ceremonie, care s-a desfășurat la Mânăstirea Dealu, părintele mitropolit a evocat personalitatea primului mare unificator al românilor, subliniind că acesta a reușit să stăvilească puterea Imperiului Otoman și să ofere speranță tuturor creștinilor din Răsărit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Explicațiile date pe această temă de Părintele Mitropolit Nifon

„Viața sa duhovnicească, intensă și pilduitoare, plină de evlavie, eroismul faptelor sale de arme, marea sa contribuție la sprijinirea misiunii – pastorale a Bisericii noastre, precum și la apărarea Creștinățătii și a Europei în vremuri întunecate, îi conferă Voievodului Mihai Viteazul îndreptățirea de a fi făcute toate demersurile pentru canonizarea sa”, a spus ierarhul, conform siteului basilica.ro.

Contribuții istorice ale domnitorului

„A ajutat în mod consistent pe românii din Transilvania, conferindu-le preoților ortodocși aceeași demnitate ca și a clericilor celorlalte confesiuni creștine, a repus Mitropolia ardeleană sub oblăduirea celei de la Târgoviște, ca în vremea lui Mircea cel Bătrân, a numit Ierarhi români la Muncaci și Vad, a adus preoți munteni în parohiile ardelene vacante, a extins autoritatea Mitropolitului de Alba Iulia, a ctitorit numeroase biserici și mânăstiri, dintre care amintim numai de: ansamblul mitropolitan din Alba Iulia, Mânăstirea Mihai Vodă din București, biserica din Ocna Sibiului, cea de la Târgu Mureș, ori cea a Mânăstirii Râmeți”, mai explicat Parintele Mitropolit Nifon.

Cel care a prezentat volumele dedicate domnitorului de Editura Arhiepiscopiei Târgoviştei și le-a oferit pentru biblioteca Școlii „Mihai Viteazul” din Târgoviște.