Mihai Seplecan, fost președinte al CJ Cluj: „Șeful SRI m-a sfătuit să o las mai moale cu acuzele la adresa DNA”

Fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, susține că fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, nu a vrut ca la Cluj să existe probleme grave. Seplecan spune că un dosar penal, în care procurorii DNA Cluj au descoperit un prejudiciu de un milion de euro, și nu oricum, ci pe baza unei expertize judiciare, a fost clasat suspect. Seplecan mai spune că a fost chemat la SRI Cluj și rugat să o lase mai moale cu acuzele la adresa DNA. Între timp, Seplecan a ajuns inculpat, fiind acuzat că a făcut uz de fals, folosind o diplomă de studii falsificată.

- Cum ați ajuns să intrați în legătură cu șeful SRI Cluj, fostul colonel Simion Cecan?

-După numirea mea în funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, am fost informat de anumite ilegalități legate de drumuri, groapa de gunoi, stadion, aeroport etc. Fiind ordonator principal de credit și principalul responsabil în recuperarea prejudiciilor, am depus acte la plângerile penale făcute până la data la care am fost numit președinte la CJ. Anumite completări le-aș zice la DNA Cluj. La un moment dat, am primit vizita șefului SRI, colonelul Simion Cecan, alături de un adjunct, înalt cu mustață și șeful de la ORNISS. Sunt imagini înregistrate. Mi-au explicat că pot avea un certificat ORNISS și am zis că urmează să fiu verificat. Cecan mi s-a părut un om corect, vorbea de patrie și de credință și am început să am încredere în el.

- Cum poți să ai încredere în șeful unui serviciu secret?

- Este un lucru pe care acum nu mi-l pot explica. Cert este că pe parcursul unei perioade de timp s-au întețit discuțiile dintre noi. Discutam aproape în fiecare zi. În multe decizii pe care le luam mă consultam cu el, crezând că vor lupta pentru dreptate și adevăr. Atunci, aproape toți politicienii locali erau împotriva mea și am zis să fiu alături de ei. De exemplu, pentru multe lucruri m-am simțit susținut. Consiliul Județean a făcut o plângere penală împotriva Aeroportului Cluj Napoca, legată de terminalul intermodal. În prima fază, plângerea nu a fost făcută cu recuperarea prejudiciului, și astfel nu a avea valoare. Atunci am primit un telefon prin TO (telefonul operativ - n.n.) de la Cecan, care mi-a zis că vezi că acea plângere penală nu avea trecut prejudiciul și nu stă în picioare. Atunci s-a refăcut acea plângere penală cu recuperarea prejudiciului. Și atunci am început să am încredere și mai mare în el.

- Ce probleme aveați cu DNA Cluj?

- La un moment dat m-am răzvrătit public pentru că nu se întâmpla nimic cu plângerile CJ Cluj și am zis că DNA nu face nimic. Am trimis trei adrese la DNA București, la Kovesi, și am cerut să mă primească să îi explic despre cazurile de la Cluj. La scurt timp, am fost invitat la DNA Cluj, la procurorul șef Anca Mărincean, unde au fost prezenți doamna Mariana Rațiu și Claudiu Salanță, angajați la CJ Cluj. I-am explicat doamnei procuror despre toate plângerile depuse de noi, de ce am făcut adresele la Kovesi și, practic, fiecare dosar în parte a fost explicat. Doamna Mărincean a notat și a zis că urmează să ne cheme pe acele dosare, ca martor.

- Vorbeați de presiuni făcute de politicieni locali. În ce au constat acele presiuni și cine le făcea?

- Presiunile erau mari. Marius Nicoară, atunci copreședinte PNL Cluj, și Alin Tișe, acum președinte la CJ Cluj, mă chemau la ședințele de partid și îmi spuneau că „nu faci ce vrei la CJ Cluj”. Alin Tișe îmi spunea că trebuie să mă duc să mă consult la partid, cum vreau să fac drumuri și spitale, că dacă nu mă conformez voi fi schimbat.

- Ați fost între SRI, DNA și PNL.

- Am fost din nou chemat la DNA Cluj, de data asta de doamna procuror Cireap, pentru drumul construit din fonduri europene Răchițele-IcPonor. Eu m-am plâns că nu se face nimic în acel dosar. Doamna Cireap m-a rugat să nu dau drumul la lucrări, până nu fac ei expertiza judiciară de stabilire a prejudiciului. Atunci m-au chemat la partid și mi s-a cerut să dau drumul la lucrări. Le-am spus că DNA vrea să facă expertiza. Numai că minune maximă, DNA a făcut expertiza fiind descoperit un prejudiciu de un milion de euro după care au închis dosarul, cu clasare. Ce să mai zici? Adică ei au fost cei care au descoperit prejudiciul și ei dau clasare! E suspect!

- Ce este suspect domnule Seplecan?

- Bănuiesc că doamna Kovesi avea anumite interese cu Clujul și nu vroia să puște bomba la Cluj.

 

„Mi-a spus să nu mă duc să fac scandal la București”

- Este adevărat că ați vrut să vă legați cu lanțuri de gardul DNA?

- Da. După faza cu drumul de la IC Ponor m-am revoltat și am ieșit în presă că DNA nu-și face datoria. Atunci am spus că plec la București, fiind toamna anului 2015, și mă duc în fața sediului DNA și să o aștept pe doamna Kovesi. Eram în stare să o aștept trei zile dacă trebuie, ca să o întreb de ce nu se întâmplă nimic, de ce nu mă primește în audiență, în condițiile în care în țară erau arestați 30 de președinți de consilii județene. Și vine la tine un președinte de CJ, cu acte doveditoare, și tu nu îl primești. Nu bătea lungul cu latul.

- Și când ați fost chemat la SRI Cluj?

- Pe telefonul operativ, m-am consultat cu Cecan și i-am spus că mă duc la București și sunt în stare să fac greva foamei. Presiunile erau mari și știam că mi se pregătește ceva. La o zi, două, după discuția cu șeful SRI CLuj, acesta m-a invitat la el, la sediul SRI de pe strada Traian. Era prezent și adjunctul lui. Se poate verificat, la poartă mi-am lăsat actele. I-am spus că nu se mai poate, că groapă de gunoi nu avem, că drumuri nu avem, iar el spunea că asta este și că trebuie să luptăm.

- Să luptați cu ce?

- Avea el povestea asta cu lupta. De exemplu i-am spus că toți mă vânează pentru dezvăluirile mele, politicieni, polițiști etc., iar el mi-a răspuns că asta este, trebuie să luptăm pentru că am rămas singuri.

- Bun, să revenim la discuția din biroul șefului SRI.

- Mi-a spus să nu mă duc să fac scandal la București, pentru că doamna Mărincean este o femeie cu care se poate discuta și că ea își va face treaba foarte bine acolo. După discuția asta nu m-am mai deplasat la București. Doamna Mărincean a fost numită șefă la DNA și am așteptat să facă treabă bună. A făcut treabă bună, că dosarul cu IC Ponor s-a clasat. Cecan m-a lăsat să înțeleg că șefa DNA Cluj își va face treaba. Dar și-a făcut-o? Părerea mea că nu. La ce dovezi s-au adus, la ce dovezi au fost prezentate de Consiliul Județean nu mai zic nimic.

- Dar între șefa DNA Cluj și Cecan era o înțelegere? De ce insista atât de mult șeful SRI?

 - Nu pot să știu dacă era o înțelegere între ei. Dar discuția despre faptul că era o perioadă de concurs și doamna Mărincean concura chiar atunci a existat.