S-a intamplat adesea ca un compozitor sa scrie o carte de muzicologie.
De asemenea, nu rare sunt situatiile cand compozitorii devin analisti si scriu studii despre operele altor creatori. Dar ca un mare compozitor sa elaboreze un volum in care analizeaza cu migala propriile sale lucrari este, sa recunoastem, un fapt rar.
Pascal Bentoiu, eminent compozitor si reputat muzicolog, semneaza recent aparutul volum „8 simfonii si un poem”, in care, pe parcursul a circa 150 de pagini, sunt prezentate, discutate, devoalate si explicate partiturile care au facut din acest autor unul dintre creatorii de aleasa substanta ai muzicii secolului al XX-lea.
Considerand ca aceste lucrari ar beneficia in cel mai inalt grad de pe urma dezvaluirii unor structuri aparte, a unui programatism extraordinar de interesant si maiestrit aplicat in muzica, Pascal Bentoiu opteaza anume pentru aceste lucrari, evitand o privire exhaustiva asupra propriei creatii, care ar fi implicat si genul scenic, si cel cameral, si care, oricum, nu facea obiectul acestui demers.
Autorul ofera sumare, dar relevante detalii biografice care contureaza momentul compunerii acestor lucrari, se refera la cariera lor in viata muzicala, dezvaluie structurile arhitectonice, tematismul, sensurile muzicii, face referire la organizarea materialului sonor, la detalii de orchestratie si de armonie.
Rezulta o lectura captivanta, cititorul intelegand desigur cu totul altfel aceste creatii, unele dintre ele prea putin comentate si prea putin cantate pentru a fi apreciate la adevarata lor valoare. In special grupul simfoniilor VI, VII si VIII, dar si poemul „Eminesciana III” isi dezvaluie uluitoarea lor lume de idei, desprinsa din sondarea unor teritorii artistice adiacente, si anume pictura, arhitectura si poezia.
Se poate spune ca demersul Editurii Universitatii Nationale de Muzica este mai mult decat bine-venit, intr-un moment in care in viata muzicala sunt parca tot mai prezente lucrarile maestrului roman, unul dintre creatorii care pot sta cu mandrie langa oricare dintre marii compozitori contemporani ai lumii.