MIHAI COSMA: Hora la portile Orientului

Parca printr-un ciudat joc al intamplarii (care insa nu ar putea aparea, cred, decat dublat si de argumente valorice), muzica romaneasca se afirma in aceste zile in Extremul Orient.

Sonoritatile unor partituri nationale bine-cunoscute rasuna in tara cu o cincime din populatia globului, cantate fiind de catre muzicieni americani, in fata unui public chinez atras de farmecul unor piese precum „Balada” de Ciprian Porumbescu sau „Capriciu romanesc” de George Enescu.

Si aceasta in cadrul unor programe de concert in care se canta, in principiu (fara dreptul de a risca), numai piese „cu succes garantat”. Incredibil, orchestra gazdelor le-a raspuns cantand o hora romaneasca! Ca „intamplarea nu este intamplatoare” aflam daca privim dincolo de aceasta stire.

Americanii care au ales sa fie reprezentati, peste mari si tari, si de muzica noastra, sunt chiar cei care, aratandu-si atasamentul pentru valoarea si pentru unicitatea capodoperelor enesciene, le-au cantat si rascantat mereu, in turneele lor prin lume: este vorba despre pianistul si dirijorul Ian Hobson si despre orchestra „Sinfonia da camera”, formatie ce isi leaga existenta de universitatea statului Illinois.

Tot ei au realizat premiera americana a operei „Oedipe”, la aceasta orchestra fiind concertmaestru reputatul profesor si violonist Serban Lupu, neobosit promotor al muzicii lui Enescu.

In contextul unui turneu universitar menit a pune bazele cooperarii academice intre prestigioasa scoala superioara publica din Urbana-Champaign si mari universitati din Beijing si Shanghai (dintre care una are peste 300.000 de studenti), americanii au ales sa se prezinte cu muzica romaneasca, pe care au considerat-o cel mai bun „vehicul” care sa le duca mesajul catre universitarii chinezi.

Au si reusit, dovada fiind succesul turneului si proiectele de viitor, din care, am fost asigurat, nu vor lipsi creatii romanesti, pe care prietenii nostri americani le canta cu placere si acasa, si prin lumea larga.