"Migratorii" - salvează onoarea României

Italia, Spania, Marea Britanie, Germania sunt ţări în care au ales să muncească şi să trăiască patru milioane de români.

Europarlamentarul liberal Adina Vălean a încercat, într-un documentar realizat în aceste patru ţări să răspundă la întrebări de genul: „De ce pleacă românii din ţara lor? De ce sunt dispuşi să faca un astfel de efort dacă nimeni nu îi alungă din ţara lor? Odată plecaţi, câţi dintre ei vor dori să revină în România?". Documentarul este produs de către Indie Studio şi va avea lansarea oficială pe 27 iunie în Bucureşti.

Italia Dintre românii plecaţi la muncă în Italia, între 200.000-400.000 sunt menajere, femei obişnuite, care şi-au părăsit familiile şi ţara pentru a le asigura un trai mai bun. Salariile sunt indiscutabil superioare celor pe care munceau în România şi chiar dacă lucrează în condiţii vitrege, fără zile libere şi fără forme legale de munca, acceptă aceste neajunsuri. Este un sacrificiu care merită făcut.

La acuzele aduse de italieni că românii sunt infractori, Adina Vălean aduce drept contraargumente o menajeră şi un prosper om de afaceri din Italia, care muncesc în Italia de ani buni şi plătesc impozite statului italian.

„Vom întelege, privind acest documentar, ca italienii nu sunt rasişti. Sunt doar persoane nepregătite din punct de vedere cultural să accepte că ţara lor e invadată de oameni de alte nationalităţi, oameni de care ei au o evidentă nevoie şi care formează o comunitate separată, dar uriaşă”, se arată într-un comunicat al europarlamentarei.

Spania 100.000 de români muncesc şi trăiesc într-o singură provincie spaniolă, reprezentând aproape o treime din populaţia din Castellon, români pe care mulţi îi numesc “căpşunari”.

Spania este un exemplu de succes în ceea ce priveşte integrarea imigranţilor români. Românii s-au transformat într-o populaţie stabilă, aducându-şi familiile şi ajutând la expansiunea economică a provinciilor în care au ales să rămână.

„Ţara adoptivă i-a ajutat să se integreze, oferindu-le condiţii financiare bune, iar românii au adus cu ei o dorinţă evidentă de a deveni rapid o parte activă a acestei comunităţi şi un nivel de educaţie superior”, se mai arată în comunicat, subliniind că documentarul va arăta de ce românii cu case, maşini şi afaceri prospere din Valencia nu mai vor să se întoarcă în România.

Marea Britanie Britanicii nu îi vor pe români. Însă românii din Londra au succes şi primesc slujbe foarte bune, asta pentru că 25% din populaţia Londrei este compusă din oameni născuţi în străinătate, oameni care sunt consideraţi nu indieni, asiatici sau români, ci pur şi simplu “cetăţeni ai lumii”.

„Românii au reusit să ocupe slujbe de vis în sectorul financiar, arhitectură, construcţii, iar societatea engleză, recunoscută la nivel mondial pentru conservatorismul său, se deschide gradual imigranţilor, devenind o societate multiculturală conştientă de beneficiile pe care le are de pe urma acestora”, comentează Adina Vălean.

Germania „În această ţară, a te integra înseamnă a căştiga un pariu: cu tine, cu societatea, cu timpurile moderne în care traieşti. Nu e uşor, poate că e mai greu decât în oricare altă ţară europeană, însă satisfacţiile dobândite sunt pe măsură”, mai arată eurodeputata liberală. În acest context, doar 21% dintre tinerii care au studiat în străinatate vor să îşi continue viaţa în România.

(17:30)