Mierea de albine, un izvor de sănătate. Cum poți trata tusele rebele și sinuzita cu ajutorul acestui produs apicol

Mierea de albine, un izvor de sănătate. Cum poți trata tusele rebele și sinuzita cu ajutorul acestui produs apicol Sursa foto: Arhiva EVZ

Deși folosită deseori ca îndulcitor, mierea de albine are foarte multe proprietăți antibacteriene și antifungice, descoperite încă din cele mai vechi timpuri. Beneficiile consumului mierii de albine asupra organismului uman se datorează conținutului ridicat de vitamine, enzime, aminoacizi și minerale (calciu, fier, clorură de sodiu, magneziu, fosfat și potasiu). Iată ce leacuri poți să prepari cu acest produs apicol!

Cum poți ameliora afecțiunile cardiace cu ajutorul mierii de albine

* Miere de albine (tei și salcâm) – 3 lingurițe pe zi.

* Căpăceală – se găsește la apicultori (un ames­tec de miere, ceară și pro­po­lis) - trebuie mestecată chiar și după ce nu mai prevede miere datorită cerii care intră în tractul digestiv și are rol de lubrifiant la nivelul vaselor de sânge; ajută și la op­timizarea func­ționării cordului.

* Lăptișor de mat­că în ames­tec cu mie­re, are func­ții vaso­di­latatoare – 1 lin­guriță pe zi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Angină pectorală

* Sirop: ceapă roșie de Făgăraș (care conține mul­tă biotină) în amestec cu miere de albine (de tei sau sal­câm), suc de lămâie și suc de usturoi. Se lasă la plă­mă­dit, într-un litru de apă fiartă, timp de 2-3 zile și apoi se consumă câte o linguriță de trei ori pe zi.

* Produse apicole: oțet de mere cu miere de tei sau salcâm (se bea diluat în apă), căpăceală (mes­tecată până la consumarea totală) și propolis (de trei ori pe zi, diluat în ceai).

Mierea de albine ajută la tratarea cârceilor și combaterea insomniei

Cârceii de la nivelul pulpei piciorului și tălpilor se combat cu ajutorul consumului a 2 lingurițe de miere de albine, după fiecare masă. Tratamentul este permanent, spun specialiștii.

* Zvâcnetul pleoapelor sau al colțului gu­rii dis­pare du­pă circa o săptămână da­că se iau 2 lingurițe cu miere la fiecare masă.

Și insomnia poate fi combătută cu ajutorul acestui produs apicol. După masa de seară, se consumă o lingură de miere sau se dizolvă una în lapte cald.

* Efi­ci­en­tă este și o ca­nă cu vin roșu, în care se adau­gă o lin­gu­riță cu miere și un căpăcel de tinc­tură de vale­riană.

Inflamația glandei prostatice: Ce trebuie să consumi

* Produse apicole: polen (1 linguriță pe zi), pro­polis (so­lid) mes­tecat circa 3-5 mi­nute (atenție la aler­gici, poa­­te pro­voca pa­reze temporare), supozitoare cu pro­polis.

Sunt indicate și măsuri foarte severe de dietă ali­mentară - trebuie eliminate: alcoolul, tu­tu­nul, cafeaua, con­di­mentele, preparatele alimentare iri­tante, sa­rea în exces, consumul exagerat de li­chi­de.

Iată cum poți trata răcelile de vară, cu ajutorul mierii de albine:

* Inhalații cu ceară de albine: se așează pe ochiul de aragaz o placă de tablă curată, pe care, după ce s-a înfierbântat, se pune câ­te o bobiță de ceară de mă­ri­mea unui bob de grâu. Se va ridica un firicel de fum, pe care îl vom inhala: o ins­pi­rație pe nas și una pe gură, până la topire, apoi se repetă încă de cinci ori.

* Tinctură de propolis 30%: se pun la ră­dă­cina lim­bii două picături, câte una de fie­care par­te.

* Gargară: se pun 30 de picături de tinc­tură de propolis într-un pahar cu ceai de găl­benele sau de mușețel. Se face o gargară cât mai pro­fundă, apoi se înghite soluția.

* Nas înfundat, rinite – se face un ceai din gălbenele, coada-șori­celului și ros­topas­că, câte o lin­guriță din fiecare. Se adaugă 3 picături de tinc­tură de propolis și se amestecă bine dilu­ția, apoi se ia cu o pi­petă și se pune în fiecare nară, picătură cu picătură, în așa fel ca ope­­rațiunea să du­reze circa 5 minute.

Mierea are efecte benefice și pentru persoanele care suferă de reumatism

* Masaje cu produse apicole: miere cu oțet de mere, împa­chetări cu ceară, un­gu­ent pe bază de ve­nin de albine.

* Regim dietetic, care să eli­mine fac­torii de risc: fu­mat, bău­turi alcoolice, ex­ces de sare, spa­na­­cu­l și ște­via (care conțin oxalați de calciu). Se reco­mandă înlo­­cuirea acestora cu lobodă și urzici.

* Cură de propolis – de 3 ori pe zi, diluat în miere.

Acest produs apicol are efecte pozitive și în cazul pacienților care suferă de tuberculoză pulmonară.

* Inhalații cu tinctură de propolis în ceai de busuioc, brad, pin sau mentă.

* Se picură tinctură (50 de picături) în ceai.

* Cremă de propolis: 30 g propolis în 5 g miere de tei sau de munte. Se ia de trei ori pe zi.

* Fagure de miere sau căpă­ceală, mestecate până la consu­marea totală.

* Regim dietetic: una până la trei zile pe săptă­mâ­nă se va ține un regim de cru­di­tăți. Sunt inter­zise fu­ma­tul, con­sumul bău­turilor al­coolice, al cafelei și al con­di­men­­telor în exces.

Cum poți să scapi de tusele rebele și convulsive

Rețetă: „Se fierbe o lămâie, spălată înainte cu peria, într-o cană cu apă, vreme de 10 minute, la foc do­mol. Se taie apoi în două și se stoarce zeama într-un pahar. La sucul obținut se adaugă două linguri de glicerină. Ames­tecul se agită bine, apoi paharul se umple cu miere. Când apar accesele de tuse, se ia câte o lin­guriță de si­rop, după ce se agită bine conținutul. Dacă tu­sea apa­re noap­tea, se ia o linguriță îna­in­te de cul­care și una noaptea, când ne tre­zim. Da­că tusea e persistentă, se iau 6 lingurițe cu sirop pe zi: două dimineața, înainte de mi­cul de­jun, apoi câte două și înainte de cele­­lal­te mese, de prânz și sea­­ră. Pe măsură ce tu­sea cedează, nu­mă­rul dozelor se mic­șo­rea­ză.”

Tusea convulsivă se poate trata astfel:

* Tinctură de propolis: într-un pahar mic cu ceai de brad se adaugă 30 de pică­turi de tinctură de propolis. Se face gargară cât mai mult, apoi se înghite.

* Miere de tei: în același tip de ceai se adaugă două linguri cu miere la o ca­nă de 250 ml și se beau două căni pe zi, cu sorbituri mici. (Aten­ție! Este contra­in­dicat dia­be­ticilor.)

* Căpăceală: se mestecă până la con­sumarea totală.

* Inhalații cu ceară de albine (după me­­to­da descrisă în rețeta împotriva răce­lilor), in­­halații cu ceai de tei, men­tă, mu­guri de brad, busuioc și mă­rar. Aceasta se realizează prin așe­za­rea pe o cană de tablă a unei pâl­nii cu gura în jos. Se inhalează aburul de­ga­jat.

Sinuzita poate fi combătută prin mestecarea regulată de fagure 

„Se ia din oră în oră o bucățică de fagure, cât înca­pe în­tr-o linguriță, și se mestecă bine vreme de 15 mi­nu­te. Resturile se scuipă. Du­pă ma­xi­mum 6-8 mestecări, simp­tomele încep să dispară. Vindecarea se produce în 24 de ore. Nasul se desfundă și sinu­su­rile revin la nor­mal. Pentru a preveni reve­nirea bo­lii e bine ca tra­ta­mentul cu fa­gure să con­tinue o dată pe zi, vreme de o săp­tă­mâ­nă”, arată rețeta formula-as.ro.