Liceenii din Capitală au încercat astăzi să dezbată la ce sunt bune consiliile elevilor şi cum schimbă ele viaţa în şcoală.
Este elev la liceu, învaţă la o şcoală de oraş, are carnetul burdujit cu note mari şi este fată. Acesta este portretul elevului implicat în activitatea Consiliilor elevilor din şcoli. Cu ce se ocupă aceste structuri, cum îi ajută pe elevi şi de ce sunt necesare? Se pare că 25% dintre elevi nu au auzit nici măcar o dată despre un astfel de consiliu, aproape 10 procente susţin că în şcoala lor nu ar fi existat aşa ceva, iar pentru aproximativ 35% dintre aceştia, prezenţa consiliului nu aducea nicio îmbunătăţire în viaţa lor şcolară. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de către Organizaţia "Salvaţi Copiii", în urmă cu doi ani.
Cu toate acestea, cei din consilii susţin participarea copiilor la viaţa şcolii şi uneori organizează adevărate campanii electorale la nivelul unităţii de învăţământ de unde provin. "Dreptul la participare la luarea deciziilor care îi privesc este unul dintre drepturile fundamentale ale copiilor, pentru că de el depind dezvoltarea ulterioară ca adult, asumarea responsabilităţilor şi forţa de a avea propriile opinii. În cele două decenii de existenţă în România, Salvaţi Copiii a încurajat constant implicarea elevilor în deciziile luate de şcoală", a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al "Salvaţi Copiii".