Vă răspunde Dr. ing. TEODOR TERETEAN, membru al Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România (AIIR).
Până la ce temperatură se poate monta aparatul de aer condiţionat? Am înţeles că nu trebuie să fie o temperatură prea scăzută. Este adevărat? Nu există restricţ ii drastice în ceea ce priveşte perioada de timp în care se face montarea aparatelor de aer condiţionat. Există dificultăţi inerente realizării montării pe vreme nefavorabilă (ploaie, ninsoare, vânt etc.), mai ales în privinţ a calităţii construcţiei exterioare.
De asemenea, pot fi anumite probleme referitoare la cantitatea corectă de refrigerant, care trebuie introdus în circuitul frigorific (diferind după modul de folosire a aparatului): la temperaturi exterioare de peste ±10 oC aparatul este folosit la răcire, între +10 oC şi circa -7 oC aparatul poate încălzi încăperea (ca pompă termică).
Sub -7oC, în pompă termică, aparatul furnizează căldură cu intermitenţe, având perioade de dezgheţare a unităţii exterioare (degivrare) şi diminuări de putere termică. Întrucât, începând cu aprilie, sunt şanse de oprire a instalaţiilor de încălzire centrală (termoficare, centrale proprii sau sobe) aparatele în pompă termică pot furniza căldură „economică“: pentru 1 kW termic se consumă circa 0,3 kW electrici.
Sfat: folosiţi aparatele în pompă termică primăvara şi toamna, dar verificaţi cantitatea de refrigerant din instalaţie.
NOTĂ. Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa casa@evz.ro sau pe adresa „Evenimentul zilei“, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti, secţiunea Casa.