Sub titlul „Leaving Neverland”, documentarul cu o durată de patru ore , realizat de britanicul Dan Reed, aduce în lumină noi acuzații de pedofilie care ar putea cerni și mai mult reputația regelui pop, decedat în 2009, notează Le Monde. Reed și-a centrat documentarul în jurul lui James Safechuck, astăzi în vârstă de 41 de ani, și lui Wade Robson, în vârstă de 36 de ani, care relatează cum Michael Jackson i-a violat în mod repetat atunci când erau copii.

Evident, nu este prima dată când Jackson este acuzat de pedofilie. Dar formatul documentarului, cu mărturii de durată, precise, în fața camerei, care se coroborează reciproc îl arată pe artist sub o lumină mai crudă ca niciodată.

„Am încercat să facem documentarul suficient de descriptiv ca să deschidă ochii oamenilor, pentru a fi confruntați cu ceea ce înseamnă pentru un băiețel să fie sedus și violat de către un adult pedofil”, a explicat Dan Reed. „Bineînțeles că este șocant”, recunoaște Reed. „Sunt fapte extrem de grave și nu trebuie minimalizate”.

Să nu spuneți, altfel vom muri

Faptele descrise în documentar sunt, de fiecare dată, similare. Minorii sunt invitați de Michael Jackson pe domeniul său din Neverland, în California, pentru a împărtăși o parte din existența sa presupus feerică, într-un decor tot presupus feeric, un uriaș parc de joacă, cu săli de cinema și trenulețe ca într-un disneyland. În spatele sclipiciului, pândea altă realitate. Celebrul proprietar al Neverland le câștiga încrederea copiilor, dar și a părinților acestora, îi abuza apoi îi manipula pentru a-i împiedica să dezvăluie că au fost victime. „Așa trebuie să arătăm că ne iubim unii pe alții”, îi explica Michael Jackson lui Wade Robson, spune în documentar cel care l-a întâlnit pe star când avea cinci ani. „Mi-a spus că dacă se va descoperi ceea ce facem, amândoi vom merge la închisoare pentru tot restul vieții”, își amintește Robson. Jackson i-a ținut același discurs și lui James Safechuk, prevenindu-l că dacă secretul va fi dezvăluit, viețile lor „se vor sfârși”.

Familia Jackson atacă în justiție

Moștenitorii starului au respins alegațiile documentarului și au apelat la justiție cerând de la HBO despăgubiri de 100 de milioane de dolari (88 milioane euro) pentru ceea ce ei califică drept un „asasinat postum”. O parte a opiniei publice din SUA s-a declarat uimită de polemica pe care a declanșat-o acest documentar chiar înaintea difuzării lui, în măsura în care Jackson este acuzat de pedofilie de mai bine de 25 de ani. Începând cu 1993, un adolescent de 13 ani, Jordan Chandler, l-a acuzat pe interpretul hiturilor „Billie Jean” și „Beat it” că l-a agresat sexual în condiții similare cu cele descrise de Wade Robson și James Safechuk. Michael Jackson va realiza un acord amiabil cu familia lui Chandler dar zece ani mai târziu noi acuzații de agresiune sexuală îl vor aduce la tribunal. Dar starul va fi în final achitat, juriul fiind sensibil la argumentația avocaților lui Jackson care au acuzat familia presupusei victime că a pus în scenă totul pentru a stoarce bani de la starul Americii.

 

Un efect al #metoo?

Robert Thompson, profesor la universitatea din Syracusa (New York), vede în intensitatea reacțiilor la documentarul „Leaving Neverland” efectul mișcării #metoo, pornită pe social-media pentru a denunța și denunța fenomenul hărțuirii și agresiunii sexuale, mai ales la locul de muncă, soldată cu un uriaș scandal în Statele Unite. „Gradul de conștientizare este mai ridicat”, estimează Thompson. Pentru el, „un documentar atât de extrem poate complet schimba imaginea postumă”, a lui Jackson. Totuși, Thompson admite: „Nu putem spune retroactiv că, Michael Jackson nu a schimbat istoria muzicii pop mondiale, pentru că așa a fost cazul”. Și, în ciuda acumulării acuzațiilor, fostul lider al trupei Jackson 5 își păstrează un nucleu de fideli care pare să nu-l atingă nimic.

 

Știam că-mi face lucruri nesănătoase

Wade Robson a depus mărturie în favoarea lui Jackson, în 1993 și 2003 ca apoi să revină asupra versiunii, în 2013, acuzându-l pe cântăreț de„abuz sexual asupra unui minor”. La fel ca și James Safechuk care i-a atacat în justiție pe moștenitorii lui Jackson. Avocatul lui Robson l-a descris pe Jackson drept „un monstru”, clientul său suferind „ o spălare pe creier din partea unui prădător sexual”. Însă acțiunile celor doi au fost respinse, presupusele fapte fiind prescrise. „Îmi plăceau multe lucruri la Michael”, a explicat în documentar James Safechuck. „În același timp, știam că Michael mi-a făcut acele lucruri care nu erau sănătoase. Este foarte greu să resimți aceste două aspecte în acelalși timp. Și astăzi, încă mă lupt cu asta”, a declarat Safechuck.

 

Te-ar putea interesa și: