Michael Jackson, ”canonizat” lângă fostul stadion „Naţional”

Michael Jackson, ”canonizat” lângă fostul stadion „Naţional”

Sute de fani români au recompus memoria artistului, ascultându-i cântecele, aprinzând lumânări şi depunând flori în locul unde megastarul a concertat de două ori.

La trei zile după decesul lui Michael Jackson, cauza exactă a morţii megastarului era, ieri, încă necunoscută. Sâmbătă, familia a cerut repetarea autopsiei şi a lansat întrebări care îl vizau pe Conrad Murray, ultima persoană care l-a văzut în viaţă pe artist.

Acesta, un cardiolog fără prea multă experienţă, îl ajuta pe Jackson să-şi refacă forma fizică înainte de începerea seriei de concerte pe care trebuia să le susţină la Londra. La capătul a aproape 70 de ore de anchetă, din investigaţiile derulate de poliţia din Los Angeles o singură certitudine a reuşit să se degaje: artistul nu a fost asasinat. Trei zile de reculegere

Ca să marcheze dispariţia megastarului, la Bucureşti, postul de muzică MTV România a amenajat un loc de reculegere pentru fani, în vecinătatea fostului stadion „Naţional” – arenă care a găzduit show-urile lui Jackson din 1992 şi 1996. „Postul nostru a avut o legătură specială cu Michael Jackson. Practic, istoria MTV s-a împletit cu a lui”, a explicat Sorina Ita, PR al MTV Romania, motivul acestei iniţiative.

Ne puteți urmări și pe Google News

De vineri seara, până ieri, la ora 22, aproximativ peste o mie de persoane au trecut pe aici să-şi exprime regretul faţă de dispariţia artistului. Lumea a aprins lumânări, a depus flori şi a ascultat muzică. Violenta furtună de vineri a fost neputincioasă în faţa manifestării: cântecele s-au auzit mai încet, în surdină, dar nu au fost întrerupte. Fanii îşi cumpăraseră bilete pentru Londra

Rareş Bertzi (20 de ani) a fost unul dintre „stâlpii” reuniunii organizate de MTV. Fan încă de la vârsta de şapte ani, Rareş spunea că, prima oară, a ascultat cântecele megastarului de pe CD-uri piratate. Abia câţiva ani mai târziu, a intrat în posesia unor originale. Tânărul povestea că, în copilărie, a fost un Michael Jackson al familiei sale: la fiecare petrecere, părinţii lui eliberau ringul de dans şi-l chemau să-şi facă numărul de imitaţie. Bunica îl îmbrăca în costumaşe care le copiau perfect pe cele ale cântăreţului.

Nicu Vidan (30 de ani) a venit tocmai din Drobeta Turnu Severin să participe la privegherea lui Michael Jackson. S-a suit în trenul de Bucureşti imediat ce-a aflat vestea. A făcut-o din instinct, n-a stat nicio clipă pe gânduri. Cum ar fi putut să facă altfel tocmai el, ai cărui „ultimii 18 ani de viaţă au gravitat în jurul lui Michael Jackson”? Nicu s-a îndrăgostit de megastar pe „14 noiembrie 1991, când a avut loc premiera videoclipului ”Black or white”, iar dragostea, întinsă pe două decenii, s-a transformat într-o pasiune administrată cu migală, devenind mod de viaţă.

Ca să se revanşeze faţă de restriştea din anii 1990, care l-a împiedicat să-şi vadă idolul în carne şi oase, anul ăsta, îşi cumpărase bilete la trei dintre spectacolele pe care Jackson trebuia să le susţină la Londra. Şi, în funcţie de cum avea să-şi mai revină financiar, Nicu se pregătea să mai achiziţioneze câteva. „N-a fost să fie, însă. Dumnezeu a vrut altfel!”, se consola mehedinţeanul.

OMAGIU. Fanii au ascultat muzică, au adus flori şi au aprins lumânări la fostul Stadion „Naţional” Foto: Vlad Stănescu

ADULAŢIE

„Dar al Divinităţii”

Lângă fostul stadion „Naţional” s-au strâns fani din Iaşi, Timişoara, Botoşani, Focşani sau Slobozia. Cum au aflat trista ştire, paşii lor s-au grăbit către gările din oraşele natale înainte ca ei să-şi dea seama că o apucaseră spre Bucureşti. Cât au stat aici, trei zile şi două nopţi, au avut grijă ca florile pelerinilor să fie puse cum trebuie, ca vântul să nu stingă candelele şi ca suspinele ”confraţilor” lor să curgă pe fondul sonor al celor mai frumoase melodii.   Nicu Vidan e hotărât să continue sărbătorirea lui Jackson şi de-acum înainte, făcând abstracţie de dispariţia biologică a megastarului, aşa cum se face abstracţie de pieirea sfinţilor: „A murit Michael Jackson omul. Nu spiritul lui. Michael a fost un dar pe care Divinitatea l-a făcut omenirii”.

 

DURERE. Fanii starului spun că el a fost „un dar de la Divinitate”

PESTE TOT ACASĂ

Michael Jackson, rege din Indiana până în Gabon

Omul pentru care s-a inventat cuvântul megastar a influenţat nu doar istoria muzicii, ci istoria pur şi simplu. Michael Jackson a anulat tabuuri şi a dat noţiunii de ”vedetă” valenţe noi.

Michael Joseph Jackson, născut negru şi sărac, în Gary, Indiana, a fost, pur şi simpu, primul. Primul artist de culoare care a ajuns să domine topurile şi apariţiile în televiziunile de muzică (pe care le-a revoluţionat). Şi, mai târziu, când culoarea a devenit pentru el o noţiune relativă, a fost artistul care a născut emoţii, fără precedent, la scară planetară.

Jackson a fost primul şi în contractele fabuloase de publicitate pe care le-a semnat. Din sumele câştigate, a dăruit enorm, arătând o cale nouă. Singura cale. De la Jackson încoace, filantropia, îndreptată special spre copiii săraci şi bolnavi din statele subdezvoltate, a devenit o obligaţie morală pentru orice milionar din showbizul mondial.

Perceput ca un simbol al consumerismului şi al libertăţii, a fost adulat din Rusia în Japonia şi din Japonia în Africa (în 1992, locuitorii din Gabon i-au acordat titlul onorific de rege!). ”A fost primul star din Vest care a apărut într-o reclamă TV, fără să ni se pară ridicol. A apropiat Orientul de Occident”, spunea ieri la CNN un trecător pe o stradă din Tokio.

Japonia a fost prima ţară unde Michael a mers după scandalul sexual din 1993. Spre muzica gălăgioasă ”made in America”, şi mai ales spre Michael Jackson, au tras cu urechea tineri de dincolo de Cortina de Fier în anii ultimi şi imposibili ai comunismului. Jackson a fost căpuşat politic de toţi politicienii mari ai vremurilor sale de glorie.

Ronald Reagan l-a medaliat la Casa Albă, mulţumindu-i pentru implicarea într-o campanie împotriva consumului de alcool şi droguri. Bill Clinton n-a pierdut nicio ocazie să se pozeze cu el, la fel ca toţi preşedinţii de tranziţie din ţările pe unde a ajuns. În ultimii ani ai vieţii, Michael a găsit sprijin şi bani la şeici bogaţi din spaţiul islamic. 

După ce a aflat că Jackson nu mai este, preşedintele american Barack Obama a declarat că a dispărut un artist spectaculos, care a avut o viaţă marcată de tristeţe şi tragedie. Camera reprezentanţilor din Congresul american i-a adus un omagiu scurt şi emoţionant lui Michael, „o stea care s-a ridicat la ceruri, un star ale cărui talente au fost divine”. Dovezile unei moşteniri artistice

La câteva clipe de la moartea superstarului, unul dintre editorii prestigioasei publicaţii „Rolling Stone Magazine” avea să rezume, în direct pe CNN şi în câteva fraze perfecte, existenţa geniului artistic dar şi a omului Michael Jackson: a încercat să umple toată viaţa lui două goluri sufleteşti imense.   Primul, creat după uriaşul succes avut cu „Thriller”, în 1982, când a vândut enorm, ajungând pe o culme imposibilă a celebrităţii şi a banilor, însă un vârf pe care nu avea să-l mai atingă de fapt vreodată, oricât de mult a încercat cu următoarele producţii muzicale. „Era, de altfel, imposibil pentru orice om să mai atingă vreodată aşa ceva”, a conchis criticul „Rolling Stone”.

Şi, cel de-al doilea gol, cel rămas în urma copilăriei netrăite la timp, pe care a încercat să o recompună ca adult, autointitulându-se Peter Pan, izolându-se într-un parc de distracţii de vis, Neverland, stârnind controverse şi câştigându-şi porecla dată de tabloide, „Wacko Jacko”.   Dacă îl elimini pe Michael din melodiile lui practic nu rămâne muzică: cam asta este la unison, părerea celor mai mulţi critici muzicali. Moştenirea lui se traduce la forţa pe care el, ca personaj, a emanat-o pe scenă. Odată cu succesul căptătat în anii 80, lumea showbiz-ului avea să nu mai fie niciodată aceeaşi: concertele „disco”, redenumite „pop”, nu mai puteau fi ţinute cu un simplu dans şi câteva instrumente pe scenă. Apariţia lui Michael Jackson a introdus producţiile-gigant, scenele-mamut, sutele de dansatori într-o coregrafie fără cusur.

UMANITAR. Michael Jackson a cântat pentru pace. Un rol căruia i s-a dedicat Foto: Reuters

Un învingător de la bun început

Cariera muzicală a lui Michael a fost axată pe spargerea barierelor şi depăşirea de recorduri. Albumul său de vârf, „Thriller”, a vândut mai multe copii decât orice alt album din istorie. Cât? Greu de estimat: se vorbeşte de peste 100 de milioane de copii, cifră greu de depăşit în epoca download-ului de pe internet.

Berry Gordy, fondatorul casei de muzică Motown, cea care l-a descoperit pe Michael şi pe fraţii săi – când formau trupa Jackson 5 - a explicat, simplu şi cuprinzător, pentru Euronews, de ce Michael era dincolo de „ceea ce puteai asculta”: „A fost şi va rămâne pur şi simplu unul dintre cei mai mari entertaineri care au trăit. A vrut mereu să fie cel mai bun şi a fost dispus să lucreze atât de mult încât să obţină asta. Ne-am dat seama încă de când era mic că este un învingător”.

Adevăratul gust al succesului l-a trăit alături de legendarul Qunicy Jones, cel care a produs albumul care l-a făcut uriaş pe Michael. Jones a repetat zilele acestea, pe la toate posturile de televiziune, nici mai mult, nici mai puţin, decât că „a murit frăţiorul” său cel mic. Şi că nu au ştiut nicio clipă în cele opt luni pe care le aveau ca dead-line pentru terminarea materialului de pe „Thriller” că vor face istorie. Un clip care a schimbat tot

Postul de televiziune MTV a înregistrat sâmbătă un omagiu adus artistului, la care şi-au adus contibuţia mulţi dintre cei care l-au cunoscut, au lucrat sau au fost influenţaţi de Michael.

Sheryl Crow, care la începutul carierei sale, a făcut back-up vocals pentru turneele artistului, a lucrat cu Michael în perioada când acesta începuse să fie retras. Dar încă mai era expresia pură a forţei pe scenă. Dincolo de inventarea unor dansuri imitate la nesfârşit de artişti care i-au urmat, Jackson s-a mai remarcat printr-o latură: cea care a dictat tendinţa în materie de prezentare video a muzicii.

Zilele de doliu ale MTV se numesc „M is for Michael” („Litera M vine de la Michael”). Nu întâmplător: Michael Jackson a făcut istorie împreună cu postul de televiziune, proaspăt lansat pe atunci, fiind primul afro-american care a rulat un clip la MTV. Mai mult, dansul vârcolacilor din „Thriller” a rămas până astăzi catalogat drept „cel mai bun videoclip al tuturor timpurilor”.

OMAGII „Thriller” la penitenciar şi flori peste lume Timp de trei zile de la şocanta veste că megastarul s-a stins din viaţă, în toate colţurile globului mii de oameni au arătat că ultimii ani de scandal sexual şi de recluziune din viaţa lui Michael Jackson nu au ştirbit cu nimic dimensiunea celebrităţii sale. Mulţimi din generaţii şi de culori diferite şi-au exprimat durerea cântând şi dansând pe cele mai cunoscute melodii ale acestuia.

În Los Angeles, oraşul unde artistul a murit, poarta conacului din North Carolwood Drive, ultima sa reşedinţă, a devenit o imagine cu două nuanţe, rulate obsesiv de televiziuni: una în care o ambulanţă portocalie se grăbeşte spre spitalul UCLA şi alta în care mormane de flori, scrisori, baloane şi lumânări împodobesc trotuarul din faţă.   La Londra, poliţia a ignorat faptul că mulţimea nu avea aprobare să se strângă în centrul oraşului, lăsându-i pe fani să „petreacă” la un priveghi muzical improvizat.

Într-un penitenciar din Filipine, comandantul unităţii, un fan declarat al artistului, şi-a exprimat regretul că idolul său a murit, punând la cale, sâmbătă, un spectacol de dans cu deţinuţii pe muzica lui Michael – show pe care, de altfel, l-a mai pus în scenă acum trei ani, când Michael încă trăia, înregsitrarea spectacolului „rupând” recordurile de audienţă de pe site-ul youtube. „Aş fi vrut ca într-o zi să vină chiar el aici, să danseze cu deţinuţii. Datorită lui şi a acestor dansuri pe care le facem nu mai avem o puşcărie tristă, posomorâtă”, a spus, la postul de televiziune CNN, comandantul penitenciarului.

La Bucureşti, Ambasada SUA a devenit loc de pelerinaj pentru cei care au păşit spre libertate ascultând la walkman casete cu muzica lui ”Jacko”. Toate aceste locuri de pe glob au purtat un singur mesaj: că, de fapt, Michael Jackson nu poate să moară. MEREU PRIMUL Se vinde bine după moarte

Muzica lui continuă să adune superaltive. Dpă ce inima lui Michael refuzat să mai bată a fost ca şi cum o bombă atomică încărcată cu emoţii a traversat toate mările şi oceanele lumii şi le-a explodat fanilor în inimi.

În SUA, magazinele au rămas fără albume. Cel mai vândute au fost colecţiile de hituri şi remixuri lansate de megastar în ultmii ani, ”Number Ones”, ”The Essential Michael Jackson” şi ediţia aniversară a ”Thriller”-ului. Ele erau pe stoc.

Pe Amazon şi iTunesStore, discurile lui au făcut furori. Vineri, nouă din cele mai bine zece vândute albume erau ale megastarului, ca şi 40 din cele mai căutate 100 de cântece. E de aşteptat ca albumele lui ”Jacko” să ocupe detaşat primele locuri în următorul clasament Billboard.

Superstarul a strâns de-a lungul carierei sale 3 premii Grammy şi a avut tot atâtea single-uri care au ajuns pe locul 1 în topuri. Mai multe decât oricine.   Michael Jackson este printre puţinii artişti care au fost înscrişi în „Rock and Roll Hall of Fame” nu o dată, ci de două ori: o dată împreună cu fraţii săi, când făcea parte din Jackson 5, şi a doua oară ca artist solo.

Michael deţine mai multe recorduri în Guiness Book, inclusiv cel pentru „Artistul cu cel mai mare succes din toate timpurile”.

De mâine în „Evenimentul zilei”

Trimisul nostru special în Statele Unite va transmite, timp de o săptămână, corespondenţe din Los Angeles, oraşul în care a murit Michael Jackson.

Citiţi mai multe în categoria "A MURIT MICHAEL"