„Mica Vienă” s-a mutat la Sibiu

Unii dintre străinii care vin aici spun că se simt mai bine ca acasă. Românii spun că e mai frumos şi mai curat decât în multe oraşe europene. Şi, mai ales, mult mai ieftin. Sibiul, fostă Capitală Culturală Europeană în 2007, a continuat să înflorească după anul care i-a adus celebritatea nu neapărat în plan cultural, cât mai ales turistic.

Pentru o vacanţă sau numai pentru un weekend în Sibiu, vara este, probabil, cel mai potrivit anotimp. Acest oraş transilvan, cu iz de poveste medievală, răsună în sezonul turistic de toate limbile pământului. Terasele din Piaţa Mică sunt pline, Piaţa Mare palpită ca o inimă, iar dacă ai noroc, prinzi şi un festival, cu muzică, spectacole sau filme.

Ce poţi vizita

Plimbarea prin centrul istoric este cea dintâi recomandare. Străjuit de vechiul zid de apărare de pe strada Cetăţii, centrul Sibiului este un ansamblu de arhitectură medievală care cucereşte de la prima vedere. Este cea mai mare rezervaţie de arhitectură din Europa centrală şi de est, atât ca întindere, cât şi ca bogăţie a formelor. CUM AJUNGI OBIECTIVE TURISTICE

CAZARE

Puţine oraşe europene se bucură de un centru istoric atât de rafinat ca al Sibiului, cu ansamblul său de pieţe medievale – Piaţa Mică, Piaţa Mare, Piaţa Huet. Un tur al obiectivelor turistice importante poate dura între una şi trei ore, în funcţie de cât doreşti să zăboveşti în fiecare loc.

PANORAMĂ. Sibiul văzut din Turnul Sfatului

Ţinta obişnuită a turiştilor este Piaţa Mare, inima oraşului. Cum ajungi acolo? În centrul istoric al Sibiului nu se mai intră de ani buni cu maşina. Dinspre Bulevard (locul unde te lasă cam orice taximetrist, dacă îi spui că vrei să mergi în centru), ajungi în piaţă străbătând bulevardul Nicolae Bălcescu. Şerpuit, cu frumoase clădiri de epocă de-o parte şi de cealaltă, cu jardiniere cochete la ferestrele cu obloane de lemn, bulevardul aminteşte că „toate-s vechi şi nouă-s toate”: magazine ultra-moderne, alături de mici ateliere care-au supravieţuit din vremea bunicii. O lume a contrastelor. Comorile din Piaţa Mare

Veche de aproape 700 de ani, Piaţa Mare a Sibiului era în Evul Mediu scena celor mai importante evenimente ale oraşului. În 1550, aici era aşezat sâlpul infamiei, înlăturat peste mai bine de două secole. În piaţă aveau loc execuţiile cu public - soldaţi decapitaţi sau spânzuraţi, vrăjitoare arse pe rug - şi era instalată o “cuşcă a nebunilor”, unde erau ţinuţi cei ce tulburau noaptea liniştea publică. Tot aici însă, la mijlocul sec. XVIII, prima trupă de teatru dădea spectacole într-o clădire din lemn.

Piaţa Mare este complet întinerită din 2006 – pavajul şi faţadele caselor au fost refăcute complet. De jur împrejur, se află bijuterii arhitectonice. Muzeul Naţional Brukenthal este cea mai reprezentativă clădire a Sibiului vechi, monument baroc construit între 1778-1788, pentru a-i fi baronului Brukenthal reşedinţă şi pentru a-i adăposti colecţiile. Este cel mai vechi muzeu din centrul Europei, iar saloanele păstrează piese originale: sobe în stil rococo şi neoclasic, tapet pictat în stil oriental, candelabre din sticlă de Murano.

Pe celelalte laturi se află Biserica Romano-Catolică (1726), Turnul Sfatului, ridicat în mai multe etape şi având aspectul actual din 1824, Casa Haller, Casa Albastră, fiecare purtând istoria sa de secole.

Cel mai vechi pod de fier

La doi paşi, în Piaţa Huet, se află Biserica Evanghelică, impozant monument gotic a cărei construcţie a început la 1371. Aici, în 1803 a fost depus trupul neînsufleţit al baronului Brukenthal. În apropiere se află Muzeul de Istorie, vechea Primărie, format din zece corpuri şi un turn de apărare.

În Piaţa Mică, altă serie de monumente: Casa Hermes, Casa Artelor, Casa Luxemburg. Lângă aceasta, Podul Minciunilor, construit în 1859, primul pod de fier forjat construit în România şi cel mai vechi pod de fier din Europa cu o deschidere atât de mare.

În centrul istoric al oraşului există biserici aparţinând a cinci diferite culte religioase şi tot atâtor stiluri arhitecturale.

Cultura cuibărită peste tot

Piaţa Mică este înţesată de cafenele şi terase, unde poţi savura nu doar mâncarea şi băutura preferată, dar te poţi şi delecta cu diverse evenimente culturale. În fiecare cotlon din centrul Sibiului poţi avea surpriza să nimereşti la o expoziţie, o seară de teatru sau de muzică.

Desigur, Sibiul nu înseamnă doar centrul istoric. Traversând Parcul Sub Arini, poţi merge mai departe, până în Dumbrava Sibiului, la Muzeul Civilizaţiei şi Tradiţiei Populare în Aer Liber “Astra”. Un fel de Muzeul Satului, dar mult mai mare, cu gospodării din toate zonele ţării şi mori de vânt aşezate pe malul unui lac.

ÎN AER LIBER. Muzeul Civilizaţiei, unde natura e la loc de cinste

Turiştii pot alege să meargă chiar mai departe, spre Răşinari, la casa lui Cioran şi a lui Goga. Sau la Păltiniş, pe urmele lui Noica. DE VIZITAT Oferta culturală estivală

Teatrul Naţional „Radu Stanca”, celebru pentru festivalul internaţional ce are loc în fiecare primăvară, nu are spectacole pe durata verii, când se fac pregătirile pentru noua stagiune. Nici filarmonica nu este deschisă, însă există o ofertă specială estivală. - Zilele Muzicii Româno-Americane – 18 - 28 iunie – concerte simfonice în curtea Muzeului Brukenthal, la Sala Thalia, la Biserica Evanghelică şi în Piaţa Mare. - Festivalul rock Artmania – 17-19 iulie – concerte cu My Dying Bride, Nightwish, Opeth, Pain, Tristania în Piaţa Mare. - Muzeul Brukenthal – pe durata verii, Palatul Brukenthal poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 10-18. Un bilet de intrare la Palatul Brukenthal costă 12 lei, iar la Galeria de Artă Românească: 8 lei. - Muzeul în aer liber din Dumbravă - poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 10-18. În fiecare zi de luni, intrarea este liberă.

De ce „Mica Vienă”?

Centrul istoric al Sibiului este un ansamblu de arhitectură medievală cu o suprafaţă de aproape 80 de hectare. Circa 180 de clădiri din oraşul istoric, reprezentând 17% din total, sunt clasificate drept monumente istorice.

Sibiul vechi este cel mai mare oraş fortificat din Europa centrală şi de est, atât ca întindere, cât şi ca volum construit şi bogăţie a formelor. A fost comparat, în epocă dar şi în lucrări mai recente, cu Viena, faţă de care Sibiul era puţin mai mic. Există asemănări şi pe plan arhitectural, accentuate după încorporarea Transilvaniei în Imperiul Habsburgic.

Cei mai mulţi turişti care vizitează acum Sibiul vin din ţări de limbă germană, Germania, Austria şi Elveţia, precum şi din Franţa, Marea Britanie, Australia, SUA şi Asia. CEL DINTÂI

Brukenthal, înainte de Luvru

Colecţiile iniţiale ale baronului Samuel von Brukenthal au fost alcătuite în perioada petrecută de acesta la Viena. În 1777, când a revenit la Sibiu, ca Guvernator al Transilvaniei, baronul şi-a adus şi operele de artă. Pinacoteca, dispusă în 13 săli ale Palatului Brukenthal, putea fi vizitată cu trei ani înainte de deschiderea Muzeului Luvru, în 1790. Muzeul s-a deschis oficial pentru public în 1817, fiind cel mai vechi din centrul Europei.

În 2008, Muzeul Brukenthal şi-a bătut propriile recorduri: numărul de vizitatori a fost mai mare decât în 2007, deşi bugetul a fost mai mic. Mai exact, aproape 283 de mii de persoane au vizitat muzeul.

SUCCES. În 2008, peste 280.000 de turişti au trecut pragul muzeului Brukenthal

Fotografii de Veronica D. Niculescu