Decizia PSD de susţinere a Guvernului pe subiectul modificării legislaţiei penale a provocat demisii din partid, inclus din Guvern, numărul celor care contestă PSD fiind însă extrem de redus.
ŢMinistrul tehnocrat pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, a demisionat din Guvern pentru că “aşa îmi dictează conştiinţa, iar asta nu este negociabil pentru nimic în lume”. “Am reflectat cu responsabilitate la ceea ce este etic să fac (...) pentru copilul meu, pentru cum o să mă uit în ochii lui şi ce anume o să îi spun peste ani. O să îi spun că tata a fost un laş şi a girat acţiuni pe care nu le împărtăşeşte sau a ales să iasă cu fruntea sus dintr-o poveste care nu este a lui?!", a scris Jianu pe Facebook. "Romania nu merită ce i se întâmplă acum, românii nu merită ce li se întâmplă acum!”, a subliniat fostul ministru.
Vicepreşedintele naţional al PSD, primar al Iaşiului, Mihai Chirica, a cerut retragerea OUG pe Codurile penale şi demiterea ministrului Justiţiei, Florin Iordache. "Am ales să spun adevărul, să nu îmi fie ruşine să mă uit în ochii ieşenilor, în ochii propriului partid şi al propriei mele conştiinţe", a spus Chirica.
Europarlamentarul PSD Sorin Moisă a cerut şi el propriului Guvern abrogarea Ordonanţei pentru că s-a ajuns “într-un moment de tensiune insuportabilă” şi coaliţia de guvernare riscă să afecteze “interese fundamentale ale României”.
"Dragnea va duce la dezintegrarea PSD"
Fost ministru PSD, Aurelia Cristea a demisionat din partid după 20 de activitate spunând că partidul trebuie să-l schimbe din funcţia de preşedinte pe Liviu Dragnea. “Dragnea nu va pleca de la conducerea PSD decât dacă vor fi suficienţi membri, suficienţi preşedinţi de organizaţii care să ceară asta. Acum e momentul bărbaţilor. Sunt foarte mulţi oameni nemulţumiţi de Dragnea, dar totul e să aibă curajul să-l înfrunte", a afirmat Cristea. Ea a adăugat că Liviu Dragnea “va duce la dezintegrarea PSD şi, din păcate, riscă să arunce şi România în aer".
Deputatul PSD Răzvan Rotaru a spus că susţine protestele anti-guvernamentale şi că modificarea codurilor penale a afectat imaginea partidului. “Eu sunt de acord cu tot ceea ce fac ei (protestatarii n.red.). Fac lucruri normale. Suntem la 27 de ani de la Revoluţie, iar democraţia trebuie să îşi spună cuvântul. Cred că putem manifesta, fără să ajungem la incidente. (...) Nu trebuie să trăim cu frica în sân în a ne exprima şi în a ne spune punctul de vedere', a afirmat Rotaru. 'Trebuie citite foarte bine acele două ordonanţe, că sunt şi lucruri foarte bune acolo. Poate sunt câteva lucruri care poate ar trebui eliminate, dar în mare parte sunt şi lucruri foarte bune. Cred că problema care a deranjat pe cea multă lume este acea sumă care devine penal sau nu devine penal, cea de 200.000 de lei. Acolo trebuia găsită o soluţie pentru a nu se interpreta dacă este abuz în serviciu sau nu este abuz în serviciu', a mai spus deputatul PSD de Botoşani.
“Dragnea, Grindeanu şi Iordache nu sunt liderii mei!”
Primarul Sighişoarei, Ovidiu Mălăncrăvean (PSD), a demisionat, vineri, din funcţie, invocând "motive personale”, după două zile de proteste în municipiu faţă de OUG privind Codurile penale.
Primarul PSD al oraşului Cavnic, Vladimir Petruţ, a demisionat vineri din funcţiile deţinute în partid, arătând că el a susţinut întotdeauna ''statul de drept şi nicidecum ilegalităţile”. “Nu sunt de acord cu OUG 13/2017. În momentul în care am fost ales, am promis cetăţenilor că voi respecta legea şi că voi fi alături de ei indiferent de situaţie”, a spus el.
Fostul secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene şi candidat al PSD pentru Camera Deputaţilor, Ciprian Necula, a demisionat şi el din partid. "Am acționat, întotdeauna, in raport cu crezul meu! Nu am nici un motiv să nu o fac și acum. Rămân un om dedicat stângii, neafiliat politic!", a scris el pe Facebook.
Fostul consilier judeţean al PSD Maramureş şi trezorier al filialei, Călin Andrei Tuns, un cunoscut om de afaceri, a demisionat din partid spunand ca “Dragnea, Grindeanu şi Iordache nu sunt liderii mei!”. „Prin modul în care au încercat să bage pumnul în gura poporului român mi-au semnat demisia din PSD!", a precizat Călin Andrei Tuns. Acesta a mai afirmat că premierul Grindeanu, prin comportamentul pe care l-a avut, a jignit numele bunicului său care se regăseşte pe peretele Memorialului Durerii din Sighet.
“Mi-e rusine de mine ca am participat la constructia unui partid din care s-a nascut un guvern bolnav”
Secretarul general al PSD Resita, Valentin Lupş, si-a dat demisia din partid, pentru ca "locul meu este in strada”. „Mi-e rusine de mine ca am putut participa la constructia unui partid din care s-a nascut un guvern bolnav, care lucreaza pentru un om, si nu pentru o natiune. Sper sa am puterea sa ma iert pe mine insumi, ca apoi sa pot cere iertare celor din jurul meu", a spus Valentin Lupsa, citat de site-ul Argument. “Am intalnit in PSD cativa oameni de inalta calitate, care cu siguranta imi vor ramane prieteni, dincolo de opinia politica. Si nu de ei ma despart, ci de marea turma de slugi si elefanti care formeaza majoritatea PSD", mai spune Lupsa.
„Atentat asupra statului de drept”
Ciprian Craciunel, consilier local PSD din localitatea Densus, din judetul Hunedoara, a participat joi seara la protestele din Timisoara dar nu si-a dat demisia din partid. “Oameni au ales omul Ciprian, nu partidul. Eu am ales partidul care a promis ceva. Un ceva de care nu se tine cont", a spus el. "Ca reprezentant al tinerei generatii, ca OM si ca cetatean al acestei tari, din care am refuzat sa plec si insist sa traiesc sub cerul ei, dezaprob sincer, detasat si dezinteresat, modalitatea prin care s-a recurs la un atentat asupra sigurantei nationale si a statului de drept. Sunt solidar cu miile de romani care au iesit in strada, care n-au cerut marire de salarii, nici facilitati sociale, ci solicita un lucru de bun simt si buna credinta: o tara cu demnitate!", a scris Craciunel pe Facebook.