Mecanismul de fentare a Codului Rutier a ieșit la iveală în urmă cu patru luni, când un șofer din Cluj Napoca a fost implicat într-un accident de circulație
Cum este posibil să ai permisul de conducere suspendat pentru viteză sau alte încălcări grave ale Codului Rutier, și să nu stai o zi pe „tușă”, ne explică un polițist. Metoda este foarte simplă și nu necesită procese sau alte acte birocratice.
Totul se bazează pe proasta organizare a bazelor de date ale Poliției Române și o scăpare a legii. Un polițist clujean spune că, mai nou, mulți șoferi aflați în această situație se folosesc de un vid legislativ. „Să zicem că un anumit șofer are permisul suspendat. El contestă la judecătorie această măsură și solicită un certificat de grefă, cu care ar trebui să se prezinte la Poliție, pentru recuperarea permisului de conducere pe durata procesului, dar el nu vine niciodată”, spune polițistul.
Scuze la indigo
Numai că, cei în cauză, după ce obțin certificatul de grefă nu se mai prezintă la Poliție, iar dacă sunt opriți în trafic prezintă acest document și încep cu teoria că nu au avut vreme să ajungă la Poliția Rutieră, unde ar fi trebuit lăsat acest document emis de justiție. „După ce trece o lună, perioada de suspendare a permisului, la primul termen de judecată cel în cauză face cerere de renunțare la proces, pentru că oricum perioada de suspendare a permisului a trecut, dar el a condus în tot acest timp. Dacă ar fi venit la Poliția Rutieră, acel certificat de grefă ar fi fost înregistrat și exista în evidență. Acum nu este o bază comună de date a Poliției cu Justiția”
Au început dosarele penale
Toată șmecheria se bazează pe o „portiță” din Codul Rutier, care nu prevede un timp legal prin care acest certificat de grefă trebuie depus la Poliție. Metoda de fraudare a Codului Rutier a ieșit la iveală în urmă cu patru luni, când un șofer din Cluj Napoca a fost implicat într-un accident de circulație. Acesta avea permisul suspendat, dar conducea pe baza unui certificat de grefă.
„Pe numele acestui șofer s-a întocmit un dosar penal pentru conducere unui autoturism fără permis de conducere”, au anunţau anchetatorii. Un alt caz celebru este de acum trei săptămâni, în care patronul unui cunoscut club din Cluj Napoca, Mircea B., a fost oprit de polițiști. „Acesta a prezentat un certificat de grefă de acum trei luni. A comentat că nu a avut timp să ajungă la sediul Poliției Rutiere Cluj, ca să depună acest document, deși au trecut trei luni. Procurorul Pavel Fadei a dispus cercetarea penală pentru conducere fără permis”, a mai spus polițistul clujean.