Metalele preţioase, investiţie sigură în criză

Aurul, argintul, paladiul şi platina au reprezentat pentru investitorii de pe Burse o sursă de profit destul de bună în acest an.

Metalele preţioase s-au dovedit a fi destul de stabile şi de profitabile în acelaşi timp pentru cei care au ştiut să investească în acestea în ultimii ani, dar mai ales în ultimele luni. Deşi la noi pe Bursă nu se poate investi în aşa ceva, „cărţile se fac” pe pieţele externe. Când vorbim de metale preţioase, cele mai tranzacţionate sunt: aurul, argintul, paladiul şi platina.

În principiu, uncia de aur a crescut în ultimele cinci luni cu peste 80 de dolari, aceasta ajungând la peste 1.200 de dolari. Şi platina a înregistrat o ascensiune a preţului în aceeaşi perioadă, crescând de la 1.500 de dolari/uncie la 1.527 de dolari/ uncie.

Conturile se realizează uşor

Brokerii de la Intercapital Invest spun că procedura este una destul de simplă dacă vreţi să încercaţi o investiţie în metalele preţioase, mai ales dacă şi aveţi ceva experienţă.

„Accesul la asemenea instrumente este relativ facil doar pentru un investitor familiarizat cu tranzacţionarea pe pieţele externe. Deschiderea unui cont la un furnizor de servicii financiare pe marile pieţe externe este obligatorie. Pe lângă aceasta, evoluţia pieţelor de commodities este oarecum diferită de cea a acţiunilor, iar experienţa pe o asemenea piaţă este foarte importantă”, ne-a declarat Adi Lupşan, directorul general adjunct al Intercapital Invest.

Majoritatea firmelor de brokeraj din România oferă posibilitatea deschiderii unui cont pentru tranzacţionarea pe externe, dar puţine sunt cele care nu au cerinţe de sume minime sau rulaje minime. În general, firmele de brokeraj care au cerinţe legate de sumele minime investite cer câteva mii de lei.

Corelarea pieţelor

Potrivit lui Adi Lupşan, există un factor de corelare invers între piaţa acţiunilor şi cea de commodities (mărfuri). De exemplu cea mai nefavorabilă evoluţie a aurului (scădere de la 840 de dolari/ uncia la 220 de dolari/uncia) a avut loc între 1984 şi 2000, perioadă care a coincis cu cel mai mare boom de pe piaţa globală a acţiunilor.

„Dacă ar fi să raportăm evoluţia metalelor la evoluţia celui mai important indice de acţiuni american Dow Jones Industrial Average (DJIA), acestea înregistrează o evoluţie favorabilă, în medie de 10% creştere în primele cinci luni faţă de evoluţia indicelui DJIA care se tranzacţionează în prezent la o valoare negativă de aproximativ 5% faţă de începutul anului, fiind în prezent la 10.136 de puncte comparativ cu nivelul de 10.583, nivel înregistrat pe 4 ianuarie 2010”, ne-a mai spus secundul Intercapital Invest. Dincolo de performanţa pozitivă a metalelor faţă de evoluţia acţiunilor trebuie să ţinem cont şi de faptul că acestea au ca referinţă dolarul american, iar cei care au mizat pe aceste produse au câştigat şi din diferenţa favorabilă a cursului de schimb dolar/euro. Dolarul american a înregistrat în acest an o apreciere importantă faţă de euro, de peste 15%.

Concret, pentru un investitor din comunitatea europeană care a mizat pe metale în acest an, profitul poate fi peste 15%.

„În general, o depreciere a dolarului generează o creştere a metalelor.“, ADI LUPŞAN, director adjunct Intercapital Invest

3.000 de lei este suma minimă cerută de unele firme de brokeraj pentru deschiderea conturilor şi pentru investiţia minimă. Suma diferă însă de la companie la companie

FACTORI

Elementele care influenţează piaţa

Cel mai important element care influenţează pieţele este legat de perspectivele macroeconomice globale. O creştere economică duce, în general, la o stabilitate sau chiar o corecţie a pieţelor de comodities, după cum o perioadă de criză caracterizată prin scădere economică sau instabilitate financiară generază o creştere a acestei pieţe.

„Un alt element important îl reprezintă inflaţia. În acest moment perspectivele globale inflaţioniste sunt modeste, dar dacă acestea se vor amplifica, cu siguranţă că evoluţia metalelor va fi una mult mai spectaculoasă”, mai spune Adi Lupşan. De asemenea, evoluţia euro/dolar este un factor important. „În general, o depreciere a dolarului generează o creştere a metalelor”, apreciază oficialul Intercapital Invest.

Totuşi, în 2010, regula nu se respectă având în vedere aprecierea dolarului de la începutul anului faţă de euro.