Meseria de inginer nuclear pare să revină în forță, având în vedere ultimele evoluții pe acest plan la nivel mondial. Drept dovadă multe țări printre care SUA, Polonia, dar și România caută astfel de profesioniști, potrivit informațiilor din spațiul public. Culmea este că se încearcă aducerea inginerilor pensionați pentru a se realiza proiectele noi din ultimele decenii.
Pe de altă parte, cei care construiesc noi reactoare își doresc forță proaspătă de muncă care să înțeleagă preocupările legate de climă. Mai ales că aici este vorba și despre o reînnoire a tehnologiei care presuspune emisii reduse de CO2, spun dezvoltatorii guvernamentali.
Meseria care aduce pensionarii în prim-plan
Pe de altă parte, India, SUA, Franța, Marea Britanie, dar și Polonia încearcă să găsească soluții pentru asigurarea energetică în contextul războiului. Mai ales că în continuare planează amenințarea legată de aprovizionarea cu gaze naturale venită din partea Rusiei. Iar în acest moment majoritatea angajatorilor se îndreaptă către inginerii deja pensionați.
Multe dintre aceste ieșiri la pensie au avut loc după Cernobâl și apoi Fukushima. Pe de altă parte, muncitorii pensionați nu exclude o întoarcere în câmpul muncii, fiind dornici să împărtășească experiența lor. Pe de altă parte, cei din industrie speră să atragă și tineri care să aibă preocupările climatice din zilele noastre.
Barbenheimer, model pentru inginerii tineri
„Problema generaţiei Z este schimbarea climatică. Și am constatat că majoritatea tinerilor sunt foarte deschişi să vorbească despre energia nucleară”, a spus un inginer din acest domeniu, care are doar 22 de ani. De altfel, femeia a fost încoronată Miss America 2023. Ea a fost supranumită „o Barbenheimer în carne şi oase” de presa din State.
Pe de altă parte, ea este și cea care a pledat pentru a aduce mai mulți tineri în acest domeniu. A încercat prin pozițiile ei publice să arate că inginerii sunt „abordabili, sociabili, amuzanţi şi gata să facă faţă provocărilor lumii”.