Evenimentul Zilei > Sport > Mesajul Nadiei Comăneci la decesul lui Ivan Patzachin: „O legendă nemuritoare”
Mesajul Nadiei Comăneci la decesul lui Ivan Patzachin: „O legendă nemuritoare”

Mesajul Nadiei Comăneci la decesul lui Ivan Patzachin: „O legendă nemuritoare”

Un gigant al sportului, un prieten bun și un om minunat, așa îl descrie fosta mare campioană Nadia Comăneci pe Ivan Patzachin.

Fosta mare gimnastă Nadia Comăneci a transmis un mesaj, pe contul său de Facebook, cu prilejul morții lui Ivan Patzachin. Scurt, mesajul Nadiei a concentrate în câteva cuvinte tot ceea ce a însemnat Ivan Patzachin pentru lumea sportivă din România și nu numai.

„Un gigant al sportului …o legendă nemuritoare …un prieten drag…. un om minunat. RIP Draga Ivan Patzaichin”, a scris Nadia Comăneci pe Facebook, însoțind mesajul cu două fotografii ale fostului campion.

Canoistul Ivan Patzaichin a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 71 de ani. Fostul mare campion al României a murit după o lungă suferinţă, într-un salon de la Spitalul Elias din Capitală. Ivan Patzachin a fost internat de aproximativ trei luni la spital, unde era tratat pentru o boală incurabilă.

Mesajul COSR la decesul lui Ivan Patzachin

La scurtă vreme după deces, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a emis un comunicat de presă în care deplângea moartea acestuia.

„E legendă… un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi.

Povestea sa e povestea succesului, a bunului simț și a caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit și a inspirat oamenii să trăiască frumos. Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice ( 4 de aur), cele 21 mondiale (8 de aur), a fost un OM dăruit și generos.

Drum lin, Ivan! Veșnic în inimile noastre! Condoleanțe familiei! Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească”, se arată în comunicatul transmis de COSR.

Numeroși sportivi, oameni de afaceri și chiar politicieni au ținut să transmită mesaje de condoleanțe cu prilejul fostului mare campion al României.

Mai multe ziare de sport și agenții de presă din Europa au scris articole elogioase despre personalitatea lui Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi pe care România i-a avut vreodată.

O carieră de campion

Ivan Patzaichin s-a născut la 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în judeţul Tulcea. Este cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint.

Patzaichin a început să practice sportul la Tulcea, iar în cei 17 ani dedicaţi sportului de performanţă a câştigat peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de campion balcanic. A fost campion european în 1969 și a cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de alte şapte ori pe cea de bronz la Mondiale.

Juan Antonio Samaranch, preşedintele CIO, i-a conferit Ordinul Olimpic Colanul de Platină, fiind singurul sportiv român deţinător al acestui ordin, iar în anul 2000 a fost distins cu Ordinul naţional „Serviciul Credincios” în grad de ofiţer.

În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Iar în 2019, cu prilejul aniversării a 70 de ani, a primit din partea Preşedinţiei României Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: