Mesajul lui Hollande pentru americani, transmis de la București: Europa trebuie să fie pregătită să se apere singură

Țările europene trebuie să aibă capacitatea să se apere, industria necesară și mijloacele care să le permită să acționeze, a afirmat, ieri, la Palatul Cotroceni, președintele Franței

Dimineață de septembrie în București. Pe străzile din centrul orașului se circulă neobișnuit de bine, deși este o oră de vârf. Întâlnești polițiști în toate intersecțiile, iar bulevardul de lângă Parcul Carol este chiar spălat. Președintele Franței, Francois Hollande efectuează o vizită la București și, înainte de toate, depune o coroană de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut. Aproape de intrarea în parc, un SPP-ist din coloana oficială cade cu motocicleta, alunecând pe carosabilul încă ud. Se ridică ajutat de un alt coleg și își continuă drumul, nefiind rănit.

Puțin după ora 9.00, Hollande ajunge la Palatul Cotroceni, unde Klaus Iohannis îl întâmpină cu onoruri militare pe platoul oficial.

Amândoi au ales să poarte cravate albastre. Urmează o fotografie în care președinții își dau mâna și râd în fața blitz-urilor, și, după ce se decorează reciproc, se retrag la un tete- a-tete ce se întinde peste jumătatea de oră stabilită. În sfârșit, ies la declarații. „Este prima vizită de stat a unui Preşedinte al Republicii Franceze din 1997 încoace, de când a venit Jacques Chirac în România”, punctează Hollande. Apoi, amintește că merge împreună cu Iohannis la Măgurele. „Nu este ușor să găsim lumina, darămite lumina extremă. Deci trebuia ca românii și francezii să-și unească eforturile pentru a reuși”, mai spune Hollande. Iohannis zâmbește.

Peste două zile, cei doi președinți vor participa la Summitul informal al UE de la Bratislava, iar Hollande a punctat că au aceleaşi priorităţi: de a-i proteja pe europeni, de a le asigura securitatea, de a controla frontierele externe. „Cât de repede putem avea o armată europeană și dacă ea ar putea să aibă și atribuții de securizare a granițelor externe ale Uniunii?”, sunt întrebați cei doi șefi de stat de jurnaliștii români. „Securitatea, apărarea, încep cu protecția frontierelor”, răspund ei.

A cerut Bis la o întrebare

„Am mărit deja numărul pazelor de coastă, de frontieră, iar în următoarele luni trebuie să mărim încă o dată efectivele”, spune Hollande, precizând că eforturile principalelor țări europene nu sunt suficiente. „Cum vă veți asigura că armata europeană nu va concura activitatea NATO?”, vine a doua întrebare din partea presei române. Hollande este lăsat fără traducere. Cere să i se repete întrebarea, deși subliniază că știe foarte bine limba română. Râsete în sală. Se repetă întrebarea, iar președintele francez spune că țările europene fac parte din NATO și trebuie să rămână așa. „Însă, și Europa trebuie să se organizeze. Nu se poate baza pe capacitățile unei puteri exterioare. Europa trebuie să aibă capacitatea de apărare. Nu facem ceva în afară. În cadrul Alianței, trebuie să ne asigurăm că Europa este apărată. Trebuie să ne asigurăm că putem răspunde. Dacă noi, într-o zi, vom fi amenințați, trebuie să fim autonomi în alegerile noastre”, punctează Hollande. Cei doi șefi de stat încheie conferința. Hollande uită că fusese urcat pe un podium, ca să fie la înălțimea lui Iohannis și e la un pas să se împiedice când dă să coboare. Toată lumea zâmbește.

În presa străină

Presa internațională, cu precădere cea franceză, a relatat, despre vizita președintelui Francois Hollande la București, despre întâlnirea cu omologul român, Klaus Iohannis, cu care a discutat pe tema întăririi Uniunii Europene în urma Brexitului, legăturile economice și de apărare între cele două țări. S-a evocat parteneriatul strategic semnat între Paris și București în 2008 și susținerea Franței pentru aderarea României la Schengen. Ziarele franceze au relatat declarația referitoare la uzinele Alstom din Belfort, după ce constructorul de trenuri de mare viteză a amenințat că va opri producția din cauza cererii reduse

„Sarkozy și stiloul bling-bling”

Ultima vizită a unui președinte francez la București a fost cea a lui Nikolas Sarkozy, în februarie 2008. Acesta a venit timp de cinci ore în România, efectuând o vizită bilaterală. Sarkozy s-a arătat foarte interesat de stiloul cu care a semnat parteneriatul dintre România și Franța. Atât de interesat, încât, după ce s-a uitat de câteva ori la prețiosul obiect și l-a întors pe toate fețele i l-a cerut președintelui Băsescu. Apoi, a luat stiloul de pe masă și l-a băgat în buzunarul de la piept. Ulterior, imaginile au fost preluate de presa franceză, însoțite de titluri precum: „Sarkozy și stiloul bling-bling”, „Tot ce strălucește sfârșește în buzunarul lui Sarkozy”, sau „Nicolas Sarkozy îi fură un stilou președintelui român”. La câteva luni, Sarkozy a venit din nou la București pentru Summit- ul NATO. În 2006, președintele Franței de atunci, Jacques Chirac a participat la Summitul Francofoniei, organizat la București. În 1997, Jacques Chirac s-a întâlnit cu președintele Emil Constantinescu, moment în care s-a discutat posibilitatea unei susțineri a candidaturii României la NATO.

Sociologul Alfred Bulai: O vizită de imagine

Sociologul Alfred Bulai a declarat pentru EVZ că vizita președintelui Franței presupune două paliere de interpretare. „În primul rând e vorba despre imaginea României pe plan extern. O astfel de vizită prinde bine. România accentuează că este partenera celor două motoare economice ale Europei: Germania și Franța. Vizita lui Hollande poate transmite și că România încearcă să iasă din conul diplomatic de umbră al ultimilor ani. Cam asta transmite vizita lui Hollande, la nivelul percepției europene. Până una-alta, Franța a avut întotdeauna o relație extrem de bună cu România. La nivelul percepției naționale, este vorba despre o vizită la înalt nivel care prinde bine, dar din nou numai la nivel imagistic. La urma urmelor, să nu credeți că o astfel de vizită va avea cine știe ce urmări majore sau că va aduce cine știe ce schimbări. Totul se joacă pe terenul diplomației, iar pe acest teren, în ceea ce ne privește, nu se va întâmpla nimic excepțional”, a arătat Bulai. (Răzvan Gheorghe)

FOTO: Cei doi președinți s-au decorat reciproc. Hollande a primit „Steaua României” în grad de Colan FOTO: EVZ