Mesaj tranșant al MApN la aniversarea Institutului Cantacuzino: „Suntem aici ca să demonstrăm că se poate”

Mesaj tranșant al MApN la aniversarea Institutului Cantacuzino: „Suntem aici ca să demonstrăm că se poate”

Armata României a serbat un eveniment de importanță națională pe care mulți dintre conaționalii noștri aproape că l-au uitat: ceremonia prilejuită de împlinire a 98 de ani de existență a Institutului „Cantacuzino”, înființat la 1 aprilie 1921. Un institut strategic, creat de profesorul Ioan Cantacuzino, împotriva celor mai redutabile arme ce decimează populația din întreaga lume precum tifosul, holera,TBC sau gripa. Deopotrivă, militari și specialiștii civili care și-au adus o contribuție însemnată la menținerea acestui institut pe linia de plutire, au plantat, cu această ocazie, 50 de puieți de castan, tei și stejar în incinta institutului, în campania „Luna Pădurii” ce se desfășoară, la nivel mondial.

În prezența secretarului de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului din Ministerul Apărării Naționale, Mihai Dan Chirică și a șefului Direcției Medicale, colonel medic dr. Dragoș-Marian Popescu, a avut loc ceremonia prilejuită de împlinire a 98 de ani de existență a Institutului „Cantacuzino”, înființat la 1 aprilie 1921.

Un eveniment care depășește granițele României, ca și importanță strategică, dacă ținem cont că, în, ultimii 20 de ani, cercetarea în acest domeniu a fost „vânată” de fel și fel de interese care au condus la decăderea „celui mai important institut din Europa de Est”, așa cum era cunoscut, odinioară.  Fața acestui institut a început, însă, să se schimbe, mai ales că, din decembrie 2017, atunci când  Institutul a trecut în subordinea Ministerului Apărării Naționale (MApN), cu scopul de a-l revitaliza și de a se relua activitatea prin care s-a consacrat în cei aproape 100 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Folosesc acest moment aniversar sa va transmit un esaj de încredea și o solicitare de implicare a tuturor pentru revenirea Institutului acolo unde îi este locul, intre primele instituții de profil ale Uniunii Europene”, a punctat Mihai Dan Chirică.

Oficialul MApN a adăugat că „istoricul de aproape 100 ani și realizările marcante ale Institutului ne onorează”.  Mihai Dan Chirică  a ținut să sublinieze că își dorește o coeziune între militari și echipa de specialiști a instutului. „Rezultatele care fac cinste acestui institu au fost posibile datorită personalului devotat,  de-a lungul timpului”, a precizat secretarul de stat.

Mihai Dan Chirică a adăugat că, în ciuda faptului că evoluția Institutului a cunoscut multe perioade dificile, „astăzi suntem încă aici ca să demonstrăm că, încă, se poate”.

Colonel dr. Petrișor Jalbă, comandantul Institutului „Cantcuzino”, a precizat că „pentru acest  adevărat tezaur al cercetării românești – Institutul Cantacuzino - depunem eforturi pentru ca acesta să-și îndeplinească, în continuare, menirea și rațiunea pentru care a fost creat, respectiv de promovare a sănătății publice prin cercetare de înaltă calitate și interdisciplinară și prin activități de monitorizare, prevenire și control al bolilor transmisibile”.

În cadrul evenimentului colonelul Romeo Feraru a făcut o sinteză a importanței pe care o are Institutul Cantacuzino: „De-a lungul unei perioade de aproape 100 de ani, în cadrul Institutului Cantacuzino, s-au efectuat cercetări în toate domeniile importante ale microbiologiei și științelor conexe, s-au produs o serie de vaccinuri și seruri terapeutice, specialiștii săi fiind implicați în activități de sănătate publică, de supraveghere epidemiologică a teritoriului, de documentare și pregătire a personalului medical de specialitate. S-a început cu vaccinarea antiholerică, imunizarea activă a populației împotriva dizenteriei și febrei tifoide, etiologia și patologia scarlatinei. S-a continuat cu vaccinarea profilactică a nou-născuților împotriva tuberculozei, fapt ce a propulsat România pe locul 2 în lume, după Franța, drept țara care a introdus, în anul 1926, vaccinul BCG. Însă, cercetarea științifică nu s-a oprit și nici nu se va opri, pentru că este datoare omenirii cu vaccinuri împotriva altor boli infecțioase care nu sunt controlate în prezent”.

După intonarea imnului național, oficierea slujbei religioase și rostirea alocuțiunilor, oaspeții de onoare, împreună cu personalul Institutului „Cantacuzino”, au plantat 50 de puieți de castan, tei și stejar în incinta institutului, aflat în inima capitalei României. Sub deviza „Verde pentru Viață”, acțiunea s-a încadrat în campania „Luna Pădurii” ce se desfășoară, la nivel mondial, în fiecare an, în perioada 15 martie -15 aprilie.

Activitatea s-a încheiat cu vizitarea ariei de producție a SOD-ului NATURAL, bine-cunoscutul antioxidant produs de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.