Președintele UDMR Kelemen Hunor se declară împotriva oricărui fel de ordonanță de urgență și crede că ar fi nevoie de o nouă constituție.
Liderul UDMR a declarat că rezultatul referendumul pe justiție, anunțat de președintele Klaus Iohannis, este previzibil, dar că nu se va schimba nimic imediat după consultarea populară, astfel că va apărea un senitment de frustrare în societate.
„Rezultatul referendumului este previzibil. E clar că nimeni nu va alege să existe penali în funcţii publice. Noi suntem mai severi. Eu am mai spus faptul că instituţia Ordonanței de Urgență din Constituţie trebuie eliminată. Nu cred că trebuie OUG în niciun domeniu, nu doar în legătură cu cele enunțate de președinte. Cred că acea întrebare trebuie să fie şi mai simplă şi trebuie să se refere la modul general la OUG”, a declarat Kelemen, citat de PSNews.
„Aceste ordonanţe au creat pagube asupra statului şi societăţii, iar acest mod de legiferare a Guvernului trebuie să dispară, cu excepţia cazurilor de crize sau război. Se poate legifera repede, în două sau trei săptămâni în Parlament dacă ai majoritate”, a mai spus liderul UDMR.
„Nu cred că a doua zi după referendum lucrurile se vor schimba. Rămâne un sentiment de frustrare în societate. Dorim acest lucru, dar nu cred că se va întâmpla pe 27 mai. Ar fi nevoie de o nouă Constituţie”, a mai explicat Kelemen.
Președintele Klaus Iohannis anunța, la începutul acestei luni, că va declanșa un referendum pe Justiție, organizat în același timp cu alegerile europarlamentare, pe 26 mai. Șeful statului nu a precizat însă și ce întrebări vor fi pe buletinul de vot la referendum, spunând doar că este dreptul suveran al cetățenilor să decidă dacă „corupția va deveni politică de stat” în România.
Iohannis a explicat ulterior că temele majore ale referendumului vor fi: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție, interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, și acordarea dreptului de sesizare directă a Curții Constituționale cu privire la ordonanțe și altor autorități decât cele prevăzute legal în prezent.