Mesaj de la Kremlin. Cum schimbă victoria lui Călin Georgescu relația României cu Rusia

Sursa foto: Facebook/ Călin Georgescu

Reacția Moscovei la vestea că primul tur al alegerilor prezidențiale din România a fost câștigat de Călin Georgescu a fost moderată. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, spune că nu îl cunoaște prea bine și că e greu să facă estimări privind poziția acestuia față de Moscova. Pe de altă parte, presa din Rusia jubilează.

"Desigur, vom urmări cum se desfăşoară procesul electoral şi cine va fi câştigătorul", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă telefonică zilnică.

"Nu putem spune că cunoaştem bine punctele de vedere ale acestui candidat în ceea ce priveşte relaţiile cu ţara noastră", a mai declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit AFP.

În ceea ce priveşte actualele autorităţi române, politica României sub conducerea lor "nu este prietenoasă", a adăugat Dmitri Peskov.

Dmitri Peskov. Sursa foto: Wikipedia

Călin Georgescu ar fi anti-NATO

În schimb, presa din Rusia jubilează după victoria lui Călin Georgescu. Agenția de propagandă a Kremlinului, Ria Novosti scrie că acesta este "un susținător al uniunii cu Rusia"

„Rezultatele lui Georgescu au fost o surpriză, deoarece sondajele îi dădeau șanse mici. El a făcut campanie pe TikTok, a susținut valorile tradiționale, dar a glorificat și armata României, care a trecut de partea naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial, și consideră că apartenența la NATO nu poate garanta securitatea României, pledând pentru o alianță cu Rusia”, a scris agenția Ria Novosti despre Călin Georgescu, într-o știre citată și site-ul cotidianului Kommersant.

Campanie de succes pe TikTok

Și agenția oficială a Kremlinului a scris despre victoria lui Georgescu. „Călin Georgescu, 62 de ani, este agronom de formație. La mijlocul anilor 2000, a devenit șef de departament la Ministerul Afacerilor Externe, apoi a deținut diverse funcții la ONU în domeniul protecției mediului. Georgescu a fost nominalizat în repetate rânduri pentru funcția de prim-ministru, fiind un expert în probleme de dezvoltare durabilă, dar nu a fost niciodată propus oficial.

Georgescu a fost criticat pentru opiniile sale naționaliste, fiind precaut cu privire la participarea României la NATO și prudent în ceea ce privește normalizarea relațiilor cu Rusia. El a fost pentru scurt timp membru al partidului naționalist Alianța pentru Unirea Românilor, dar ulterior l-a părăsit. Se spune că succesul său electoral se datorează unei campanii de succes pe TikTok”.