Merkel şi Sarkozy au ajuns la un acord! VEZI ce pregătesc Franţa şi Germania membrilor UE

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au ajuns la un acord privind schimbarea tratatului Uniunii Europene prin care vor putea trece la integrarea fiscală a zonei euro şi vor aplica sancţiuni ţărilor care vor avea deficit mai mare de 3% din PIB, anunţă Wall Street Journal.

UPDATE 17.25 Liderii Franţei şi Germaniei au spus că UE are nevoie de revizuirea tratatului Uniunii Europene, pentru a rezolva criza zonei euro. Declaraţiile lui Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, şi Angela Merkel, cancelarul Germaniei, au venit după întâlnirea pe care aceştia au avut-o la Paris.

Potrivit acestora, controlul asupra execuţiei bugetare a statelor zonei euro ar trebui să fie mult mai strict, iar depăşirea ţintelor de deficit va trebui sancţionată.

Sarkozy a spus că trebuie făcuţi paşii necesari pentru ca Europa să nu mai ajungă în situaţia în care se află acum. Discuţiile de la Paris premerg summitul de vineri de la Bruxelles, care este considerat vital pentru viitorul monedei unice. Merkel a spus că Franţa şi Germania doresc să vadă "schimbări structurale care merg dincolo de cerinţele din acorduri".

Cei doi lideri au spus că îşi doresc ca schimbările tratatului eruopean să fie implementate de toate cele 27 de state membre UE, dar dacă acest lucru nu av fi posibil, atunci să fie implementate doar de cele 17 state din zona euro. "Acest pachet de măsuri arată că suntem hotărâţi să menţinem stabilitatea euro şi ca euro să fie un contributor important la stabilitatea europeană", a spus Angela Merkel. UPDATE 16.40: Franţa şi Germania vor sancţiuni automate pentru ţările cu deficite de peste 3% din PIB, a anunţat Nicolas Sarkozy, cu ocazia discuţiilor purtate cu Angela Merkel privind integrarea fiscală a zonei euro. Mai mult de atât, cele două ţări vor un nou tratat al Uniunii Europene, iar acordul franco-german în această privinţă este unul aproape complet, a afirmat Sarkozy.

UPDATE 16.10: Premierul italian Mario Monti consideră că moneda euro se menţine puternică în faţa altor monede, ceea ce arată că nu există o criză reală a sistemului. "Moneda euro nu are nevoie să fie salvată pentru că nu se află în criză. Există însă o criză foarte mare din punct de vedere al dezechilibrelor bugetelor publice şi al sistemului bancar", a subliniat Monti.

UPDATE 15.20: Dobânda la obligaţiunile Italiei pe doi ani a scăzut cu 0,46 puncte procentuale, până la 5,83%, în timp ce bondurile pe 10 ani au scăzut cu 0,3 puncte procentuale, până la 6,35%, cel mai mic nivel din ultima lună, potrivit Tradeweb.

Principalul motiv este planul de austeritate, care va aduce la buget o sumă de circa 30 de miliarde de euro pentru următorii trei ani.

UPDATE 14.16: Potrivit Reuters, majoritatea cerinţelor Germaniei, referitoare la integrarea fiscală, se pot realiza fără schimbarea tratatului Uniunii Europene. Rămâne de văzut, în urma discuţiilor purtate de "Merkozy" (cuplul Merkel - Sarkozy), ce anume va fi schimbat în acest tratat pentru a fi realizată mult-aşteptata integrare fiscală. O nouă săptămână grea pentru zona euro începe azi în forţă, cu discuţii dintre liderii primelor două economii ale zonei, Franţa şi Germania, şi cu impunerea de măsuri dure de austeritate celei de-a treia economii, Italia.

Merkel şi Sarkozy vor discuta astăzi la Paris despre planul de integrare al zonei şi despre modalităţi eficiente de rezolvare a decalajelor mari existente între ţările europene. Italia va implementa un pachet de măsuri de austeritate de 30 miliarde de euro care va include atât creşteri de taxe cât şi tăieri drastice ale cheltuielilor. Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner va veni mâine în Europa pentru a discuta cu liderii europeni urgentarea luării unor măsuri de rezolvare a crizei datoriilor. Vice-preşedintele american Joe Biden a ajuns deja în Grecia pentru a discuta bugetul pentru 2012, care va fi votat mâine.

CITIŢI ŞI:

  • Franţa şi Germania pregătesc noua UE
  • Angela Merkel: Germanii trebuie să conştientizeze sacrificiile făcute de populaţiile unor state ca România şi Bulgaria
  • Fostul şef al Comisiei Europene: Moneda euro, un eşec de la început. Miniştrii de finanţe nu au vrut să vadă problemele