Merkel trădează Europa pentru un purcoi de bani chinezești

Merkel trădează Europa pentru un purcoi de bani chinezești

În timp ce Statele Unite încearcă pe toate fronturile să-și descurajeze aliații să cumpere tehnologie 5G de la gigantul telecom chinez, Germania joacă pe sârmă și se aruncă în brațele Chinei. Merkel a venit la „împăratul roșu” Xi Jinping.

Varșovia nu a accceptat cererea Statelor Unite de a exclude gigantul telecom chinez Huawei din dezvoltarea reței 5G din Polonia. La începutul anului 2010, SUA ignorau total Polonia, nu și Huawei care și-a asumat un angajament pe termen lung și a construit întreaga infrastructură de telecomunicații a țării.

Excluderea Huawei în acest stadiu ar fi perturbatoare și prohibitivă. În plus, viitorul economic al Poloniei era legat de cel al Chinei, analizează Asia Times. Există și un proiect-far polonez, un enorm și nou aeroport situat la 40 km est de Varșovia, care va fi „poarta de intrare a Chinei pe continent”.

Furnizori de încredere, nu chinezi

În acest context vicepreședintele american Mike Pence a apărut, marți, în Polonia, pentru a semna „un pact de securitate” care necesită o „revizuire riguroasă” a furnizorilor de telecomunicații, respectiv Huawei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pactul prevede: „Credem că toate țările trebuie să se asigure că numai furnizorii de încredere și fiabili participă la rețelele noastre pentru a le proteja de acces sau interferențe neautorizate”.

Acest pact nu-i obligă pe polonezi decât la o revizuire formală. Un asemenea proces de revizuire a fost început și de autoritatea germană de reglementare a comunicațiilor, care a declarat, în aprilie, că „nici un furnizor de echipamente telecom, inclusiv Huawei, nu ar trebui și nu poate fi exclus în mod special”.

Nu spionăm. Promitem

Surse guvernamentale și industriale germane și chineze au indicat faptul că Huawei a convins guvernul de la Berlin că tehnologia sa 5G nu-i va permite Chinei să-i spioneze pe germani, ci mai degrabă ar împiedica SUA să o facă. Un oficial german i-ar fi spus secretarului de stat Mike Pompeo că Germania nu avea la cunoștință de faptul că Beijingul a spionat telefonul Angelei Merkel așa cum au făcut-o și SUA în 2013.

Dar eforturile americanilor de a-i descuraja pe aliații lor să folosească tehnologia 5G a Huawei au eșuat aproape pe toată linia.

Berlinul, ca pe ouă în China

În timp ce Pence se afla în Polonia să convingă Varșovia să cumpere costisitorul gaz lichefiat american, mai ales că de la anul gazul lui Putin va începe să curgă, via gazoductul North Stream 2 (căruia i se opune și guvernul polonez) către Germania, Angela Merkel a început de ieri o vizită oficială în China.

Opinia publică germană se concentrează pe manifestațiile din Hong Kong și Merkel va fi obligată să prezinte gazdelor îngrijorările Berlinului cu privire la represiunile exercitate de Beijing asupra manifestanților. Cu toate acestea, cotidianul german Handelsblatt a raportat: „companiile germane speră la un acord cu China”.

Germania pare resemnată în fața ascensiunii chineze, ca putere economică și strategică, dar continuă să perceapă cu îngrijorare gigantul asiatic. Cotidianul pro-Merkel, Die Welta, publicat deja un raport privind „falimentul strategic” al SUA în fața creșterii puterii militare a Chinei, exemplificând un recent studiu care arăta că rachetele chinezești de mare precizie ar putea distruge aproape toate activele strategice americane din Asia, în doar câteva ore.

Lucru de altfel subliniat și în 2015 de fostul director al biroului de evaluare strategică al Pentagonului, Andrew Marshall.

Dar, dacă armata americană este deficitară, cea germană pare că nu există. Merkel are misiunea în China de a extinde comerțul german cu Beijingul și de a oferi companiilor chineze un mai bun acces pe piața gigantului asiatic.

Bruxelles: China este rival sistemic

Însă strategia vizitei Germane în China este riscantă pentru că ar putea submina coerența politicii europene, estimează analiști citați de Le Figaro. Merkel este confruntată cu o încetinire economică, consecință a puternicei dependențe germane de comerțul exterior.

Mai există spectrul unui Brexit fără acord și un Donald Trump care se pregătește să sancționeze UE impunând tarife de 25% importurilor de automobile pe teritoriul american.

Îngrijorarea lui Merkel pentru viitorul economiei germane o duce la Beijing, pentru a întări legăturile economice cu China, în special prin continuarea negocierii CAI (EU-China Comprehensive Agreement on Investment) , al cărui obiectiv este de a deschide în continuare Europa investițiilor chineze, iar China investițiilor europene.

Însă, precipitându-se în brațele președintelui chinez Xi Jinping reprezintă o inițiativă total împotriva poziției  europene, Comisia Europeană calificând recent China drept „rival sistemic”.

Rivalitatea strategică

În plus, vizita lui Merkel crește riscul ca Donald Trump să impună tarife pe sectorul auto european, unde Germania este lider. Este puțin probabil ca președintele SUA să vadă cum cea mai mare putere economică europeană încearcă să-și consolideze legăturile cu China, în plin război comercial sino-american, implicând și ansamblul Uniunii  Europene în acest demers.

Beijing a făcut deja un pas înainte și a scăzut tarifele vamale pentru produsele de proveniență UE, ridicându-le pe cele pentru produsele americane, în obiectivul clar de a evita o alianță între Europa și Statele Unite la acest capitol. Războiul comercial Beijing-Washington nu are numai origini economice, ci este vorba de o rivalitate strategică între cele două țări în termeni militari, geopolitici, tehnologici, etc.

Iar expansiunea chineză nu este evident doar obiectivul îmbunătățirii nivelului de trai ai populației ci o strategie de putere dominantă. Pe Merkel o așteaptă discuții dificile la Beijing.