Merkel la ananghie: Cum să se supere pe Putin fără să rămână fără Gaze

Merkel la ananghie: Cum să se supere pe Putin fără să rămână fără Gaze

Consorțiul intenționează să investească 9,5 miliarde de euro în conducta de 1230 de kilometri lungime care se află foarte aproape de finalizare.

Conducta va dubla volumul de gaze pe care Rusia le va putea trimite via Marea Baltică spre Europa, ceea ce ar duce la gaze ieftine pentru economia germană.

Însă chiar dinainte de otrăvirea lui Navalnîi proiectul, deși aproape de final, se afla sub semnul întrebării.

„Unele proiecte ar putea fi blocate”, a declarat Andrei Kortunov, directorul Consiliului rus pentru Afaceri Internaționale, fondat de Kremlin. „Nu din cauza sumei de bani investite, ci pentru că Merkel ar putea înceta să mai sprijine NordStream 2.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Operatorul conductei a declarat printr-un purtător de cuvânt că se află în căutarea unei soluții pentru încheierea celor 6% rămași, dar a refuzat să facă referire la problemele politice, notează Bloomberg.

Ralph Brinkhaus, șeful grupului parlamentar al CDU, a ridicat și el dubii, miercuri, dacă, în actualele condiții, proiectul NordStream 2 poate fi continuat:

„Va trebui să vedem în următoarele zile ce fel de răspunsuri primim și ce discuții vor avea loc. Însă, într-adevăr, problema este foarte gravă.”

Sesizând că afirmațiile sale se bat cap în cap cu poziția șefei sale privind NordStream 2, Brinkhaus a dat înapoi zicând:

„Nu am făcut o legătură directă între cazul Navalnîi și NordStream, m-am referit în general la relațiile germano-ruse și la ce consecințe ar putea exista.”

Dincolo de dezbaterea politică, Germania este îngrijorată în legătură cu necesitățile sale energetice pe termen lung, mai ales după ce și-a închis minele și centralele nucleare în tentativa de a trece la o economie mai verde.

Ministrul Economiei, Peter Altmaier și-a pus întrebarea despre cum se va putea descurca economia germană fără gazele rusești.

„Ce alternative avem dacă dorim gaz rusesc mai puțin sau deloc?”, s-a întrebat Altmaier marți, fără a se referi direct la cazul Navalnîi.

Asociația Germană de Afaceri Răsăritene, un grup industrial care sprijină relațiile economice cu Rusia, a sprijinit apelul guvernului la acțiune și a cerut ca Moscova să facă clarificări imediate privind acuzațiile ce i se aduc.

Însă a avertizat împotriva oricăror sancțiuni la adresa NordStream sau a altor măsuri economice asemănătoare.

„Cancelara a respins legarea cazului Navalnîi de orice sancțiuni împotriva NordStream 2 pentru motive întemeiate”, a declarat Andreas Metz, purtătorul de cuvânt al grupului. Sancțiuni suplimentare ar afecta „companii fără nici o implicare și poporul rus”.